Космос

Начало | Космос | Как изглежда „тъмната страна на Луната“?

Как изглежда „тъмната страна на Луната“?

Аз детето | 2019-01-08

Как изглежда „тъмната страна на Луната“?

Забелязали ли сте, че всеки път, когато погледнете към Луната, виждате една и съща нейна страна? С едни и същи кратери и светлинни петна. С бинокъл или телескоп можете да забележите това с още по-големи подробности. Но без значение дали я гледате с невъоръжено око или с телескоп, вие винаги ще виждате един и същи лунен пейзаж. В такъв случай е нормално да се запитаме защо не виждаме другата страна на Луната, нали все пак тя е с кръгла форма? Всъщност ние изобщо не сме виждали дали другата страна е „тъмна“ и дали не е осветена от някое друго небесно тяло, но използваме фразата „тъмната страна на Луната“, както и „обратната страна“, за да опишем нещо мистериозно и непознато.

Тъмната страна е страната, която ние никога не виждаме и която е далеч от нашите погледи и Земята. Тази страна на Луната винаги гледа към студения, черен и огромен Космос. И все пак ние не спираме да се питаме какво има там и най-важното – наистина ли е винаги тъмно? Повечето астрономи чувайки този израз веднага започват да хихикат или да правят гримаси, когато чуят някой да говори за „тъмната страна на Луната“. Според тях с тази фраза хората си правят много погрешни заключения. Част от проблема е фактът, че ние винаги виждаме само една и съща страна на земния спътник. Точно заради това смятаме, че другата е тъмна. Но дали наистина е така? Според астрономите изразът „тъмна страна“ е напълно грешен. Тя просто не е тъмна и това, че ние не я виждаме не я прави тъмна. Това просто не е вярно. Е, може би е частично вярно, защото все някоя част на Луната е тъмна в даден момент, но това не е винаги една и съща част. Това е така, защото подобно на Земята, на Луната също има ден и нощ. Така че ако някога успеем да отидем на екскурзия дотам, ще можем да видим изгрева и залеза на Слънцето и ще се убедим, че както на Земята, така и на Луната няма постоянна нощ на едната страна. Затова учените са възприели за верен термина „обратна страна на Луната“. Но това е почти всичко, което знаят за тази все още мистериозна част от естествения спътник на планетата Земя!

Можете ли да си представите? Учените успяха да пратят автомобил на Марс, да открият цели две розови планети и да сътворят какви ли не още космически чудеса, но досега никой не е могъл да кацне или да види обратната страна на Луната, която е така близо до нас! Забелязахте ли, че казахме досега... Точно преди пет дни човечеството направи още една важна и голяма крачка към необятния Космос и очевидно все още мистериозната Луна, защото китайският космически апарат „Чанъе-4“ кацна на обратната страна на Луната. Това е първата подобна мисия в историята на човечеството. При това този апарат далеч не е толкова обикновен колкото ви звучи. Той е направен с най-нови технологии и ще остане на Луната, за да проведе 10 експеримента, резултатите от които ще изпраща по интересен начин.

Както сигурно предполагате, учените на Земята нямат директна връзка с „Чанъе-4“. Все пак, когато сме в планината понякога обхвата и интернета на телефона ни се губят, та какво остава ако си на Луната... Но информация все пак ще има. Апаратът ще я изпраща до най-близкия и с най-силна връзка сателит около земната орбита, който пък ще се свързва с друг сателит, а след това и с трети и така докато последният не изпрати данните до диспечерите на Земята. Удивително!

При това първото такова голямо предаване вече се е случило. Още след кацането си „Чанъе-4“ е изпратил снимка от „обратната страна на Луната“. Китайските държавни медии съобщиха, че мястото, където е кацнал „Чанъе-4“, се нарича Ейткън и е кратер на Южния полюс. По време на мисията ще бъдат направени 10 експеримента – шест от Китай и четири от други държави. Сред тестовете ще бъдат засаждане на картофи и други семена. Обратната страна на Луната почти не е изследвана, а комуникацията с нея е трудна, защото винаги е обърната в противоположна на Земята посока. Районът от близката страна има много равни терени, на които може да се кацне, докато далечната ѝ страна е неравна и планинска.

Снимки: Reuters

Интересна ли ви е Луната? Тогава има и още, което да прочетете за нея:
Защо Луната има различни форми?
Какво точно прави Луната?
Защо Луната се вижда и през деня?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град