любопитно

Начало | любопитно | Как котките се превърнаха в домашни любимци?

Как котките се превърнаха в домашни любимци?

Аз детето | 2017-06-20

Как котките се превърнаха в домашни любимци?

Домашните котки по света са около 500 милиона. Но какъв е произходът им и как са се превърнали в домашни любимци? Учени са намерили отговор на този въпрос, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес. Оказва се, че всъщност домашната котка не произхожда от европейските диви котки Felis silvestris silvestris, а от техни посестрими, които се срещат в Близкия изток. „Всички домашни котки са наследници на дива порода котки от Близкия изток, известна като Felis silvestris lybica“, казва съавторката на изследването Ева-Мария Гайгъл от Френския център за научни изследвания и института „Жак Моно“ в Париж.

За да открие прародителя на всички домашни писани, международен екип от учени се захванал с широкомащабно генетично изследване на над 200 древни екземпляра. Била изследвана ДНК на 9000 години от 209 древни котки от Европа, Африка и Азия, включително от древноегипетски мумифицирани котки. „Въпросната ДНК разкрива какво се е случило в миналото“, отбелязва изследователката. Били изследвани също 28 съвременни неопитомени котки от България и Източна Африка.

Учените са на мнение, че сближаването между дивата котка и човека е станало при зараждането на земеделието преди 10 000 години, когато ловци и събирачи на плодове започнали да водят уседнал начин на живот. Котките се доближили до новоизграждащите се селища, за да се хранят с гризачи, които били привлечени там от складовете със зърнени храни, произвеждани от хората. Човекът бил доволен, че по този начин можел да се отърве от причинените от гризачите вреди, свързани с намаляване на реколтата и поява на болести. Така се зародила връзката човек-котка.

„Котките от Близкия изток за пръв път се разпространили, когато първите земеделци започнали да мигрират към Европа към 4400 г. пр. Христа – поясни Гайгъл. – След това през 5-и век пр. Христа древните египтяни били обзети от увлечение по котките, като ги обезсмъртили в скулптури, стенописи и дори ги мумифицирали. Това увлечение по-късно обзело Древния Рим и Древна Гърция. Известно е, че на борда на древноримски военни кораби е имало котки, които трябвало да водят борба с унищожаващите хранителните запаси гризачи.“

Вижте още любопитни неща за котките:
Защо котките и кучетата не се обичат?
Защо котките мъркат?
Осем неща, които големите котки правят точно като малките
Наистина ли котките мразят водата



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град