покани

Начало | покани | Как могат да се разтягат приятните моменти? Ще ви разкажат Лупо и Тумба!

Как могат да се разтягат приятните моменти? Ще ви разкажат Лупо и Тумба!

Аз детето | 2018-05-09

Как могат да се разтягат приятните моменти? Ще ви разкажат Лупо и Тумба!

Как могат да се разтягат приятните моменти? Къде е най-подходящо да си забравиш носа? Защо рибите все си мълчат?... Това ще ви разкажат невероятно забавните Лупо и Тумба, благодарение на създателите си детската писателка и посланик на „Забавното четенеПетя Кокудева и художничката Ромина Беневенти. Те ще ви запознаят с най-новата си книжка „Лупо и Тумба“ и ще ви разкажат някои любопитни, вълнуващи, трудни и забавни моменти около създаването ѝ.

Събитието ще се проведе на 13 май (неделя) от 16 часа в Кафе-книжарница Orange book center, ул. „Граф Игнатиев “№ 18, ет. 4.

Петя Кокудева е родена през 1982 г. в Смолян. Завършва английска гимназия. Получава бакалавърска степен по „Журналистика“ и магистърска по „Творческо писане“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Живее на малък софийски таван. Повече от всичко обича да пътешества по света, да спи до късно и да чете книги за деца. Често се среща с хлапета из цяла България, за да четат и да измислят заедно. След дипломирането си работи като репортер във вестник „168 часа“ и Дарик радио. Съавтор е на предаване в радио НЕТ и е сценарист за куклен театър. Пише за деца, защото ѝ се играе. Автор е на детските книги „Лулу“ 2011 г., „Малки същества“ 2014 г., „Питанки“ 2016 г. и „Лупо и Тумба“ 2018 г., издадени от изд. „Жанет 45“.

И четирите заглавия са илюстрирани от италианската художничка Ромина Беневенти, с която са неразделен екип. Дебютната ѝ книга „Лулу – детски стихотворения за възрастни“ печели Специална награда на националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ през 2012 г. През 2017 г. печели националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване в категория „Автор“.

Ромина Беневенти е италианска илюстраторка, родена на 27 януари 1980 г. в Потенца, Италия. Понастоящем живее в Прато, Тоскана. Рисува от ранна детска възраст. Когато е на 16 г. открива и обиква акварелната техника. Учи в класическо училище с изучаване на старогръцки и латински, а после завършва „Чужди езици“ в университета във Флоренция – със специалност руска и полска литература. През всичките години, докато учи, рисуването остава нейна страст, макар да не го изучава официално. Дебютната ѝ книга с илюстрации е „Лулу. Детски стихотворения за възрастни“ с поезия на Петя Кокудева, издателство „Жанет 45“, 2011 г., с която печели специалната награда на Националния фестивал за дебютна литература „Южна пролет“ през 2012 г. През 2018 г. печели Gourmand World Awards 2018, award Selection Bancarellino 2018 за най-добра италианска книга в категория „Детски книги“. Има и 2 номинации: за Националната италианска награда „Premio Strega“ през 2016 г за „Тайната съставка“ и през 2014 г за „Малки същества“ – номинация за Националната награда „Христо Г. Данов“.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град