Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Как работи електронната поща?

Как работи електронната поща?

Аз детето | 2017-07-30

Как работи електронната поща?

Всеки ден, гражданите на интернет, тоест хората по света, изпращат помежду си милиарди имейли. Може би дори самите вие изпращате или някога ще изпращате една дузина електронни писма всеки ден без дори да се замисляте затова. Въпреки че в момента технологиите ни предлагат и други начини за общуване, често ни се налага да използваме и имейла. Дори тук общуваме с вас чрез него и вие участвате в конкурсите ни по този начин. Чудно ли е тогава, че електронната поща е станала толкова популярен инструмент за комуникация.

Чудили ли сте се някога как един имейл може да бъде изпратен от вас и получен от приятеля ви дори той да се намира на другия край на света? Знаете ли какво е POP3 сървър и за какво се използва? Отговорите на тези въпроси могат да ви изненадат, защото се оказва, че електронната поща в същността си е невероятно проста система. Сега ще ви предложим леко по-задълбочен и интересен поглед към нея.

Първото електронно съобщение в света е изпратено през 1971 година от инженер на име Рей Томлинсън. Преди това също е имало съобщения, но това не са били имейли, защото можели да се четат само в рамките на една машина. Използвайки знака „@“ обаче Томлинсън направил голям пробив и създал възможността за изпращане на съобщения до други машини в интернет. Знакът маймунско а той използвал, за да посочи адреса на получаващото устройство.
Един имейл от тогава до сега винаги е бил нищо повече от просто текстово съобщение, изпратено до определен получател или няколко. Макар че днес към тях могат да се изпращат прикачени файлове, картинки, емотикони и какво ли още не, имейлите продължават да бъдат прости текстови съобщения. Ще разберете защо след малко.

Преди това нека ви кажем, че има два основни варианта за преглеждане на имейлите и за изпращането им. По-популярният е направо чрез браузъра, който вие добре познавате. Както влизате в други сайтове, така влизате и във вашата поща. Но има и още един вариант чрез така наречените имейл клиенти. Но без значение какъв тип работа с пощата се използва, като цяло се правят четири основни неща:

  • Показва се списък на всички съобщения в пощенската ви кутия, като се взема информация от т. нар. „headers“ на съобщенията. Така се вижда кой е изпратил съобщението, темата, часа и датата и размера на съобщението.
  • Позволява ви да изберете определено съобщение и да го прочетете.
  • Позволява да създавате нови съобщения и да ги изпращате. Можете да въведете адреса на електронната поща на получателя и темата на съобщението, след което да въведете текста на самото електронно писмо.
  • Позволява ви да добавяте прикачени файлове към съобщения и да запазвате на компютъра си тези, които сте получили.


Това са и най-основните неща, които правим с електронната поща. А всичко, което ви трябва, за да правите това е един сървър за електронна поща, с който вие да се свържете и ще можете да изпращате и получавате имейли. Сега с вас ще видим най-простия и основен начин за работата на имейла и после ще преминем и на по-сложните и истински неща.

Запомнете, че машините в интернет могат да работят със софтуерни приложения, които действат като сървъри. Сървърите са различни видове: уеб, FTP, сървъри за електронна поща, работещи непрекъснато на милиони компютри. Ще ви кажем също така, че сървър най-общо е компютър, който работи съвместно с други компютри в компютърна мрежа. При комуникацията сървърът предоставя услуги към останалите компютри, наричани клиенти. Имейл сървърите, или още наричани пощенски сървъри, си седят кротко през цялото време и „слушат“ определен порт, хора или програми да задействат този порт. Най-простият сървър за електронна поща работи така:
1. На него се намират много списъци с имейли, на всички хора, които са регистрирали имейла си точно на този сайт и сървър.
2. Има и отделен текстов файл за всеки имейл.
3. Ако някой иска да изпрати съобщение на определен човек с имейл там, той просто пише съобщението си без значение дали от браузъра или в имейл клиент и го адресира като напише в полето за получател за кого точно е предназначено. Когато след това го изпрати, портът се активира и така активира и сървъра, който търси в списъка си има ли такъв имейл там и ако има, доставя съобщението до получателя. Ако такъв имейл няма, сървърът връща съобщение на подателя, че няма такъв имейл.

Както виждате в основата си процесът е много прост, но има и доста по-сложно обяснение с повече подробности.

1. Клиентът преобразува съобщението във формата на електронната поща и използва протокола SMTP, за да го изпрати на локалния пощенски сървър (MTA), поддържан от интернет доставчика (ISP) на изпращача.
2. Сървърът намира адреса на получателя, дефиниран от протокола SMTP protocol. Интернет имейл адресите са низове от вида localpart@exampledomain. Частта преди знака @ е локалната част на адреса, много често потребителското име на получателя, а частта след знака @ е името на неговия домейн. Пощенският сървър на изпращача отделя името на домейна, за да определи абсолютното име на домейна на пощенския сървър на получателя в рамките на системата от имена на домейни (DNS).
3. DNS сървърът отговаря с MX запис, съдържащ пощенските сървъри в домейна.
4. След това smtp изпраща съобщението на mx използвайки протокола SMTP, а той от своя страна го поставя в пощенската кутия на получателя.
5.Когато получателят провери входящата си поща със своя клиент за електронна поща, той прочита съобщението от пощенския сървър, използвайки протокола POP3.

Вече не е толкова просто, нали? Но смятаме, че ни стига за днес. Ако ви е любопитно какво е SMTP и всички други протоколи очаквайте ни отново!

Вижте още:
С какво работи интернет?



Коментари
1 коментар

Тоника Димитрова, 8 г.,

Публикувано на 17.12.2020

искам да науча каквое електронна поща

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град