новини детски

Начало | новини детски | Как се „осиновява“ книга и се спасяват ценни ръкописи показаха ученици от 125 СУ „Боян Пенев“

Как се „осиновява“ книга и се спасяват ценни ръкописи показаха ученици от 125 СУ „Боян Пенев“

Аз детето | 2018-03-20

Как се „осиновява“ книга и се спасяват ценни ръкописи показаха ученици от 125 СУ „Боян Пенев“

Учениците от столичното 125 СУ „Боян Пенев“ се включиха в дарителската кампания „Осинови книга в НБКМ“. Със събраните от тях повече от 1400 лева ще бъде удължен животът на четири ценни книжовни паметника от фонда на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“: Поучения и словосказания (първи Видински сборник на Софроний Врачански) от 1802 г. Два екземпляра от първото печатно издание на „Царственик или история българска“ от 1844 г. Студията „Значението и задачата на нашата етнография“ на проф. Иван Д. Шишманов (1889) с посвещение на проф. Марин Дринов.

На кратката церемония присъстваха директорът на училището Венелина Николова, зам.-директорът Деница Вълова и учениците от 8 „а“ клас на 125 СУ, от които тръгна идеята за включване в дарителската кампания „Осинови книга в НБКМ“. На 12 януари 2018 г. те бяха на посещение в Националната библиотека и се запознаха с работата на специалистите в Реставраторското ателие. Впечатлени от досега си със стари ръкописи, учениците решиха да се наредят сред осиновителите. С дарените от тях средства споменатите по-горе книги ще бъдат реставрирани и съхранени в специално изработени кутии.

Нона Петкова, архивист в отдел „Ръкописи и старопечатни книги“ и координатор на „Осинови книга“, запозна гостите с историята и състоянието на четирите книги, както и с развитието на програмата от 2009 г. досега. Доц. Антоанета Тотоманова, зам.-директор на НБКМ, благодари на младите осиновители и техните преподаватели за затрогващия жест и подари на училището дигитално копие на „Тефтерчето на Васил Левски“, създадено в Библиотеката по повод 180-годишнината от рождението на Апостола.

Всеки от присъстващите осмокласници получи като подарък екземпляр от книгата „20 съвременни български разказвачи“ (издание на KPMG в България).

Програмата „Осинови книга в НБКМ“ датира от 2009 г. Досега в нея са се включили около 30 лица и институции. Сред осиновените книги са „Борилов синодик“ от 14 век, „Втори Слепченски поменик“ (1792-1832), „Житие и чудеса на св. Георги“ (18-19 век), „История славянобългарска“ (Царственик; Белочерковски препис, 1843) от Паисий Хилендарски, „Четириевангелие“ (Етрополско, Евангелие на йерей Йоан, 1658 г.) и др.

Освен сумата, предназначена за програмата „Осинови книга“, децата от 125 СУ „Боян Пенев“ дариха на НБКМ и издания от личната библиотека на патрона на училището с негови ремарки по страниците. Те също се нуждаят от реставрация, затова следващата стъпка на учениците е да съберат необходимите средства за нея. Жестът на децата е трогателен и вдъхновяващ, безценен пример е не само за техните връстници.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град