География

Начало | География | Какво е фиорд?

Какво е фиорд?

Мирела Любенова | 2017-01-20

Какво е фиорд?

„Фиорд“ е смешна дума, не мислите ли? Опитайте се да я кажете няколко пъти много бързо и ще разберете какво имаме предвид. Звучи като „фьорд“, но се пише „фиорд“, забавно, нали? Освен това казвана бързо звучи почти като:
Петър плет плете,
по три пръта преплита,
плети Петре плета,
подпри Петре плета,
падна Петре плета.

Но знаете ли какво наистина е фиорд? Звучи малко като марката коли „Форд“, но казана на диалект... В действителност това не е автомобил и няма нищо общо с автомобилите. Сигурно сте забелязали, че е в раздел география и вече се сещате, че е свързано със земята. Магически пейзажи, неподправена природна красота, недокоснати райски кътчета, визуално вълшебство – това накратко са фиордите. Далеч от въображението, за да не ни се разсърдят учените, трябва да кажем, че фиордите са дълги и тесни морски заливи, намиращи се между скали или стръмни склонове. Сами виждате защо не започнахме с това – то въобще не показва красотата на тези земни образувания. От друга страна има още нещо много впечатляващо в тези фиорди.

Те са образувани от топенето на огромни ледници преди много, ама много години. По това време доста огромни ледници покривали голяма част от планетата Земя. Сами се досещате, че било и доста студено. След това обаче започнало да става все по-топло, а ледниците да се топят. Накрая станало така, че там, където допреди известно време е имало огромен ледник, сега има вода, която се е оформила в нещо като U-образно езерце или долина. Така например в северната част на западното крайбрежие на Норвегия са разположени фиорди, които са се образували по време на последния ледников период. Когато преди 10-12000 години, ледникът отстъпвал, се образували удивителните норвежки фиорди, известни сега по целия свят. Думата „фиорд“ в превод от норвежки означава „залив“.

Разбира се фиорди има не само в Норвегия. Понеже са формирани от ледници, те обикновено се намират навсякъде, където има високи планини и студен климат. Такива красиви и интересни земни образувания може да видите и в Аляска, Канада, Гренландия, Нова Зеландия и Чили. Най-известни обаче си остават тези в Норвегия, не само заради красотата си, но и защото неотдавна учените откриха коралови рифове в много от фиордите в тази страна. Никой все още не знае как така на едно такова студено място са се образували коралови рифове. Въпреки това е факт, че там е имало дори и корали!

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град