забавна наука

Начало | забавна наука | Какво има вътре в атома?

Какво има вътре в атома?

Аз детето | 2018-03-07

Какво има вътре в атома?

Понякога чудите ли се от какво точно са направени всички неща около вас? Ако се вгледате по-внимателно и отблизо ще разберете, че във всяко нещо се крие един малък неподозиран свят. При това не говорим само за човешкото тяло например, което е съставено от толкова много органи, които работят в съвършена хармония. Говорим дори и за много по-обикновени неща. Да вземем например парче шоколадова торта! От какво е направено то? Това е лесно ще си кажете! Шоколад, блат и някакъв крем и готово. Да, ама можете да се „гмурнете“ и още по-дълбоко. От какво е направен шоколадът? Ами блатът? А кремът? Ако погледнете съставките на всяко едно от тези неща и после на всеки продукт от които са направени самите те, ще разберете, че има много повече от това, което виждате или вкусвате.

Учените отдавна знаят, че това се отнася за почти всичко в света около нас във всеки момент. Има много повече от това, което виждаме! Всъщност най-малките градивни частици – наречени атоми – могат да бъдат видени само с мощни електронни микроскопи! Казахме ви, че светът изобщо не е това, което виждате сега! Атомът е най-малката частица, която може да съществува сама по себе си. С други думи ако сега пред вас има да кажем златна монета, най-малката частица, която може да съществува самостоятелно от нея все още ще се счита за златна монета. Това ще бъде един атом злато.

Сега ако си мислите, ето вече знам коя е най-малката от най-малките частици в света, не бързайте. Атомите също се състоят от още по-малки частици. Леле! Те се наричат протони, неутрони и електрони. Неутроните и протоните заедно образуват център на атома или така нареченото ядро, а електроните се движат около него! Най-съществената разлика между тези частици е в заряда им. Неутроните нямат такъв, електроните са отрицателно заредени, а протоните – положително. Тези заряди са отговорни за електромагнитната сила, която държи електроните в орбита около ядрото.

Ако това в момента ви звучи като леко скучен урок по физика, трябва да знаете, че атомите всъщност са доста интересни частици. Цялата им маса например се дължи на протоните и неутроните в ядрото. Но тъй като електроните обикалят около ядрото, по-голямата част от един атом е празно пространство! Ядрото представлява само приблизително 1/10 000 от размера на атома. Освен това опитайте се да си представите: атомът е голям приблизително 1/10 от нанометъра в диаметър. Това е около 100 000 пъти по-тънко от един косъм. Ако направите права линия от 43 милиона атома разположени един до друг линията ще бъде с дължина само един милиметър. Това всъщност наистина е правено! Не е ли супер интересно? Освен това всичко е направено от атоми по един уникален начин! Всеки атом има уникална структура и различен брой протони. Например, всеки атом на водород има един протон, докато всеки въглероден атом има шест протона.

Някои елементи дори имат повече от една форма. Другите форми, наречени изотопи, имат същия брой протони, но различен брой неутрони. Например, водородът, който обикновено няма неутрони, има два изотопа: деутерий с един неутрон и тритий с два неутрона.

Снимки: pixabay.com и Az-deteto.bg



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град