За родители

Начало | За родители | Кампанията за кандидатстване след 7-ми клас започна

Кампанията за кандидатстване след 7-ми клас започна

Аз детето | 2018-03-26

Кампанията за кандидатстване след 7-ми клас започна

Започна кампанията за кандидатстване в профилираните и професионалните гимназии след 7-ми клас, съобщават от БНТ. За втора поредна година балообразуването е по нов механизъм, като максималният бал е не 36, а 500 точки. В столицата седмокласниците тази година са над 10 000. За втора поредна година всички седмокласници задължително трябва да влязат в средно училище, тъй като завършват основно образование.

При тестовете по български език и математика промяна няма. Максималният бал за класиране вече е 500 точки. Ако ученик не се яви на изпитите или има двойки, също ще участва в класирането само с балообразуващите предмети от дипломата и тук най-високият бал може да е 100 точки. „Бих искала да обърна внимание на родителите и децата да видят кои предмети училището е избрало като балообразуващи, но говорим балообразуване под формата на точки“, заяви пред БНТ Ваня Кастрева, началник на РУО-София.

Балообразуващите оценки се определят от приемащото училище, най-често са български език и математика, но могат да бъдат и химия, физика, биология. Кастрева разясни още, че за сегашните петокласници и шестокласници, балообразуването ще става само с оценките от 7-ми клас, а не със средноаритметични оценки от трите години.

Изпитът по български език е на 21 май, а този по математика – на 23 май. И двата са от 10 ч., тъй като в 8 ч. започват матурите на дванайсетокласниците.



Коментари
1 коментар

Симона Тодорова, 13 г.,

Публикувано на 29.03.2018

Много благодаря за информацията!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град