важните неща

Начало | важните неща | Карол Севиля ще идва в България, светът свършва след три дни... Знаете ли какво са фалшиви новини?

Карол Севиля ще идва в България, светът свършва след три дни... Знаете ли какво са фалшиви новини?

Аз детето | 2017-11-06

Карол Севиля ще идва в България, светът свършва след три дни... Знаете ли какво са фалшиви новини?

Освен ако досега не сте живели под камък или в дълбока и отдалечена от света пещера в някоя необитаема гора, то със сигурност сте чували термина „фалшиви новини“. В последните месеци много често се говори за тях. Всъщност може и да не сте забелязали, но фалшивите новини напоследък така ни заливат отвсякъде, че според британския речник „Колинс“ това е изразът на 2017 година, което означава, че употребата му е скочила три пъти повече от миналата година. За фалшивите новини се говори често, както по света, така и у нас. През последните години бяха създадени различни интернет програми, които се борят с фалшивите новини. Въпреки това е хубаво всеки да знае какво точно са тези новини. Включително и вие, особено и вие!

Фалшивите новини имат разнообразие от теми, но винаги са истории, които имат за цел да информират за текущи събития, които обаче са или чиста измислица, или без никакво доказателство. Тези истории често са съпровождани от вълнуващи заглавия, които да насърчават споделянето в различни сайтове и социални мрежи като Фейсбук и Туитър. Сайтовете, които публикуват фалшиви новини обаче трябва да бъдат разграничавани от сатиричните такива. Така например, когато на първи април тази година пуснахме статията „Лоша новина: интернет спира да работи след три дни!“ всеки веднага ще разбере, че това е шега или най-малкото накрая ще го прочете. Това няма как да е фалшива новина. Това е просто шега, защото понякога трябва и да се посмеем, нали.

Фалшивите новини обаче са съвсем друга работа. Накратко казано, те биват представяни като напълно истински. Можете да попаднете на фалшиви новини по всяка тема за която можете да се сетите включително развлечения, култура, здраве и какво ли още не. Всъщност фалшивите новини са толкова често срещани, че Селена Гомез (знаете коя е) твърди, че поне десет пъти е чела новина, че била починала. Тези новини съществуват поради простия факт, че в интернет е много лесно да се публикува нещо, а благодарение на социалните мрежи то бързо става и популярно, стига да е достатъчно привлекателно и заради това много хора веднага го приемат за истина и въобще не се замислят, че може и да не е вярно.

Но защо хората пишат такива новини? В повечето случаи е просто за да се пошегуват без да умеят това и без да се усетят, че ако се приеме за истина последствията няма да са никак смешни. Има обаче и много случаи, когато фалшивите новини трябва да предизвикат дезинформация, предназначена да повлияе на общественото мнение. Така например производител на бисквити може да пусне новина, че негов конкурент слага някакво непозволено вещество в неговите бисквити и така напълно да премахне конкуренцията, като накара хората да купуват само от неговата марка. Друг път мотивацията е чисто и просто изкарване на пари!

В днешния онлайн свят приходите от реклама често се генерират от примамени потребители, които кликват върху връзки, за да четат съдържание. Фалшивите новинарски истории с привлекателни заглавия обикновено примамват потребителите да кликнат, за да научат повече, генерирайки приходи за автора на фалшивите новини в процеса.

Но щом фалшивите новини са толкова „голяма работа“ няма ли начин по който лесно да разберем, че са такива? За съжаление отговорът на този въпрос е „не“. Неотдавна е направено проучване на ученици от цяла Европа, което да определи способността им да оценяват надеждността на информационните източници. Изследователите стигнали до заключението, че днешните ученици показали „зашеметяваща и ужасяваща последователност“ в неспособността им ефективно да оценят достоверността на информацията, която четат онлайн. Но това е така и при повечето възрастни, защото на първо място фалшивите новини се правят така че да изглеждат и звучат като истински. Ако читателите не прочетат новината в няколко независими един от друг източници и сами не успеят да определят, кое е вярно и кое не, е лесно да се подведат. Да не говорим, че хората често искат да повярват на неща, които са в съответствие с убежденията им, и това се знае от разпространителите на измислените новини. Така че как да разпознавате такива новини?

За щастие големите технологични компании, като Google и Facebook, обещаха да се справят с фалшивите новини. Чрез работата с организациите за проверка на фактите те могат по-ефективно да идентифицират и маркират фалшивите новини. На лично ниво всички ние трябва да се научим да четем нещата с разбиране и да търсим фактите. Трябва да се научим да оценяваме критично цялата информация, която виждаме онлайн. Да не се доверяваме веднага на всичко, което сме прочели, а да търсим доказателства. Да прочетем новината в поне няколко източника при това да е написана по различен начин, а не просто копирана и най-важното да се доверяваме само на добре познати и проверени сайтове за информация.

Az-deteto.bg е пример за сайт, който никога не е публикувал и няма да публикува фалшиви новини.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град