Лаборатория

Начало | Лаборатория | Картезианският водолаз – експеримент на 300 години, който си остава забавен и днес

Картезианският водолаз – експеримент на 300 години, който си остава забавен и днес

Аз детето | 2018-10-02

Картезианският водолаз – експеримент на 300 години, който си остава забавен и днес

Някога чували ли сте за „Картезианския водолаз“? Не? А би трябвало, все пак той е на 300 години. За щастие обаче не е истински човек, защото ако беше на 300 щеше да е много странно... Това всъщност е един забавен експеримент, който е показван на научни панаири и на деца в училища от 3 века насам. И макар, че е толкова стар той винаги е бил забавен и занимателен. Нима вече не сте го опитвали? Тогава е време, 300 години са минали все пак! Преди да сме започнали обаче нека ви кажем, че тази научна играчка, както я е нарекъл нейният създател първоначално е била представена на първия в света научен панаир. За измислянето ѝ всички трябва да благодарим на френския учен Рене Декарт, чието име на латински е Рене Картезий.

Първоначално това просто устройство било направено от стъклен цилиндър, пълен с вода, в който фигурка се носела вертикално във водата в горната част. Когато обаче Рене натискал специално поставената тънка гума, която покривала горната част на цилиндъра, фигурата бавно се спускала до дъното. Когато пък пускал гумената мембрана, фигурката отново се издигала – точно като водолаз. Сега и вие точно като прочутия философ и учен Рене Декарт можете да си направите подобен експеримент с малко материали. Вече сте готови да започваме!

Ще ви трябват:

  • вода
  • бутилка от 1 литър
  • пипетка – можете да вземете такава от капки за уши или пък сироп
  • гайка
  • ножица
  • чаша

Ще го направите лесно и забавно и с нашите лесни стъпки:

1. За начало отрежете част от пипетата, долната част и сложете гайката на нея, така че да се закрепи без да пада. Също така напълнете чаша и шишето с вода.

2. С пипетката засмучете малко вода от чашата, така че да се напълни наполовина с вода. След това я поставете в чашата и вижте дали се закрепя леко на повърхността на водата. Ако е така сте готови за следващата стъпка. Ако не се получава добавете още малко вода. Така го е правил и самият Декарт.

3. Пуснете пипетката в шишето и затворете с капачката.

4. Сега просто опитайте: ако стиснете стените на бутилката пипетката ще потъва, а когато ги пуснете ще изплува.

Колко интересно, нали? И помнете, че в момента сте като самия Рене Декарт! Можете ли да се досетите сами защо се получава така?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град