интересно

Начало | интересно | Кимчи – никой не иска да го опита, но всички го харесват

Кимчи – никой не иска да го опита, но всички го харесват

Аз детето | 2018-11-20

Кимчи – никой не иска да го опита, но всички го харесват

Харесва ли ви да опитвате нови неща? Родителите по цял свят споделят общата борба с това, че децата им почти никога не искат да опитват нови храни. Броколи, чушки, брюкселско зеле са в списъка на най-мразените храни и колкото и родителите да се опитват да накарат децата си да ги опитват – не успяват. Те изискват и се придържат към храните, които най-много обичат и често не дават дори и минимален шанс на някоя нова. Излизането извън зоната на комфорт обаче може да ви помогне да откриете нови любими неща. Ако опитвате различни неща от кухни от други части на света, ще усетите вкусове, които никога не сте опитвали и които могат да ви харесат повече от всичко друго досега. Например някога яли ли сте бурито или пък пои, киноа? А какво ще кажете сега да „опитаме“ нещо традиционно от корейската кухня. Една от любимите им храни там е наречена кимчи... Използваното като гарнитура кимчи е пикантна смес от ферментирали зеленчуци и подправки. Много прилича на нашата туршия, нали?

Най-популярният тип кимчи се прави със зеле. Обаче други зеленчуци, като ряпа, репички и краставици, също могат да се използват за производството на корейската храна. Зеленчуците са нарязани и подправени със смес от сол, оцет, червен пипер, лук и чесън. Други подправки могат да включват и паста от аншоа, стриди и сушени, осолени скариди. Готовата смес се оставя да ферментира в саламура в големи глинени буркани, които се съхраняват под земята в мазета или навеси, построени специално за съхранение на кимчи. Процесът на ферментация може да отнеме до един месец. Звучи като истинска нашенска туршия, но ако никога не сте опитвали кимчи се пригответе отначало да ви се струва, че има прекалено остра миризма и много кисел вкус. Веднъж опитали го обаче всички хора го харесват! Корейците го хапват на почти всяко хранене и изяждат по 40 кг кимчи на човек всяка година. В допълнение Кимчи често бива смесвано и с ориз или юфка. Често от него се приготвят и супи и дори палачинки. Много хора също използват кимчи като плънка за пица и хамбургери.

Част от популярността на кимчи идва от факта, че се смята за една от най-здравословните храни, които можете да ядете. Тъй като е ферментирал, кимчи съдържа много здравословни пробиотици, които повишават имунитета, намаляват възпалението и подпомагат храносмилането.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град