Лаборатория

Начало | Лаборатория | Клечките за зъби, които се страхуваха от течния сапун

Клечките за зъби, които се страхуваха от течния сапун

Аз детето | 2019-05-21

Клечките за зъби, които се страхуваха от течния сапун

Настанете се удобно! Днес ще ви разкажем за едни клечки за зъби, които се правели на много смели и вършели всякакви неща. Чистели всякакви зъби с всичко между тях, а често дори били използвани за натискане на разни малки копчета по електронни джаджи, служели за закрепване на неща, когато си ги счупил и дори за рисуване. Били толкова смели и смятали, че могат всичко на света. Докато не се срещнали с течния сапун. Оказва се, че той бил най-големият им страх, дори и микробите не се страхували толкова, колкото клечките. Това беше! Хареса ви, нали? Даа-а-а-а, без съмнение. Но знаете ли кое ще ви хареса още повече. Ако накарате тази кратка и странна приказка да оживее. Ето това вече ще е впечатляващо. Ето и как да го направите!

Напълнете купичка или най-добре дълбока чиния за супа с вода. По средата сложете бучка захар, а около нея в кръг наредете клечки за зъби. Не е нужно да са много, дори и 5-6 са достатъчни. Ще видите как клечките за зъби се преместват все повече към захарта, защото са смели... Но после махнете бучката и на нейно място сложете малко течен сапун. Ха, клечките веднага се „разбягват“ и се отдалечават колкото се може повече към ръба на чинията.

Всъщност това е не просто наша шантава приказка, вие си направихте цял интересен експеримент. А чудите ли се защо клечките всъщност правят така. Както сте се досетили това няма нищо общо с личностните им качества. Захарта поглъща водата, като създава движение, което движи клечките за зъби към центъра на съда. Сапунът пък се разпространява навсякъде във водата и „избутва“ частици от водата на всички страни, което кара и клечките за зъби да правят същото. Накрая запомнете, че този, както и много други трикове са базирани на определени физически явления, които съвсем скоро ще учите в училище. И тогава ще сте подготвени да покажете този номер и да учудите дори учителката.

Опитайте и още няколко експеримента с обикновена вода:
Магията на водата, която може да обръща нещата
С една свещ и малко вода става невероятен експеримент
Кой да предполага, че водата и олиото могат да са така интересни и красиви
Водата, която победи гравитацията



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град