Фантастични герои и нечувани приключения завладяха работилничката за творческо писане на „Забавното четене“

Начало  ›  Фантастични герои и нечувани приключения завладяха работилничката за творческо писане на „Забавното четене“

Фантастични герои и нечувани приключения завладяха работилничката за творческо писане на „Забавното четене“

15.10.2016

Днес за няколко часа книжен център „Гринуич“ от дом на безкрайно много интересни книги, се превърна и в дом на котета, които свирят на пиано и имат магически сили, около тях хвърчаха магически заклинания, които издигаха хората в облаците. През това време две момиченца се запознаха: едното живееше на Луната, а другото на Земята. Около тях обикаляше и вълшебен слон, говорещи скелети и един мноого страховит цар на име Армагедон, от далечна планета. Навсякъде хвърчаха мечти и бъдещите велики истории и романи, които един ден ще четем. Всичко това се случи благодарение на неспирно вихрещото се въображение на 28-те деца, които дойдоха на работилничката за творческо писане, организирана от Az-deteto.bg, в рамките на кампанията „Забавното четене“. Децата на възраст между 8 и 14 години имаха възможност да съчинят своите страхотни истории и да дадат свобода на въображението си, под вещото ръководство на нашите специални гости и ментори.

Ради Николова – талантливата детска писателка и автор на така познатите и обичани от всички нас книжки за мотовете, разказа на децата как се става писател, какво се иска, за да напишеш една интересна история, как се измислят героите и откъде изобщо идват книгите. Тя беше подпомогната отМелина-Елина Бондокова, чуден илюстратор и аниматор с огромна практика в България и чужбина! Мелина пък разказа на нашите малки творци, колко интересна е професията на илюстратора, как се измислят и рисуват всички толкова красиви илюстрации, които надничат от страниците на детските книжки и ни омагьосват и как се става художник. Това обаче не беше всичко – специален гост ни беше иВиктория Бисерова, управител на издателство „Ентусиаст“. Тя пък разказа на всички, които слушаха с голям интерес, как една книга след отпечатването си стига до рафтовете в книжарницата, както и какво означава да си редактор и как той участва в подготвянето на книгата. Децата имаха възможност да зададат и своите въпроси свързани с тези теми на нашите ментори. Те направиха това с голямо удоволствие, а за нашия екип беше изключително интересно да слушаме тези въпроси. Те бяха много добре обмислени и интересни, все едно, че ги задават някакви професори. :-)

След това дойде и най-вълнуващата част – нашите малки творци се разделиха на групи и имаха половин час, за да измислят своите прекрасни истории, за които вече ви разказахме в началото. Те бяха наистина вълшебни и много добре измислени. Убедени сме, че един ден ще можем също да си ги купим от книжарницата и ще го направим с удоволствие.

Естествено нашите ментори помагаха на децата по всякакъв начин: с текста, с илюстрациите, които бяха красиви, като се има предвид, че бяха нарисувани за около пет минути. След това всяко дете представи пред нас и пред гордите родители своята история.

Накрая, за да запомнят всички интересни неща, които научиха и за да се вдъхновят, нашите малки творци получиха и интересни награди и специални грамоти, които да покажат на всички и да закачат вкъщи! А пък менторите ни раздадоха не един и два автографа! За нашия екип пък остана вдъхновението и надеждата, че децата ще довършат своите интересни истории и ще ни ги изпратят, за да ги прочетем!

Работилничката за творческо писане се провежда с любезната подкрепа на „Florina“.

Проектът е съфинансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016 г.

Медийни партньори на „Забавното четене“ са телевизия и радио Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Teenproblem.net, най-голямата българска онлайн медия за четене и книги Azcheta.com и популярният детски портал Detskiknigi.com. Съорганизатор е „Столична библиотека“. Кампанията се провежда с подкрепата на фондация „Глобални библиотеки – България“ и агенция CIVITAS.