Големият финал на Забавното лятно четене ще е на 17-ти септември

Начало  ›  Големият финал на Забавното лятно четене ще е на 17-ти септември

Големият финал на Забавното лятно четене ще е на 17-ти септември

14.09.2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 17 септември 2012, първият учебен ден и празника на София, от 16.30 часа в в Американския център в Столична библиотека официално ще бъдат обявени резултатите от националната кампания за стимулиране на детското четене „Забавното лятно четене 2012“. Тогава ще разберем кой е най-четящият град, най-четящото училище и кое дете е отбелязало най-много прочетени книги в своя онлайн читателски дневник.

Гостите, които ще присъстват на празника са: Тодор Чобанов, заместник-кмет „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“, Янка Такева, председател на синдиката на българските учители, Ваня Кастрева, началник на Регионалния инспекторат по образованието и посланиците на детското четене детската авторка Маги Благоева и актьорът Ивайло Захариев.

За веселата част на празника ще се погрижат Арт Агенция „Чочо и Чочо“ и детски хор „Пим Пам“ с ръководител Борис Карадимчев.

През лятото „Забавното лятно четене“ посети няколко български града: Плевен, Русе, Варна, Бургас, Кюстендил, Пазарджик, Стара Загора.

По време на своето пътуване екипът на Az-deteto.bg, се срещна със стотици деца и техните родители. Организаторите на инициативата получиха безценна подкрепа от регионалните библиотеки и Младежките домове, чийто служители с усмивка, желание и голямо търпение помагат на децата в тяхното запознаване и пътешествие в необятния свят на книгите. Идеята спечели сърцата на общественици и творци на културата, които станаха „Посланици на четенето“. Изтъкнати творци на словото споделиха мисли за четенето, книгите и възпитанието на децата. Навсякъде срещите преминаха в празнично настроение с рецитали, песни и танци. А само за 2 години от началото на инициативата над 5000 деца се включиха активно в "Забавното лятно четене".

Партньорите, които застават зад инициативата и благодарение на които тя е възможна са ПОК Доверие, МТел и издателствата Кибеа, Инфодар, Ентусиаст, Кръгозор и Сиела.

Медийни партньори на инициативата са БНТ, Тв7, Super7, БНР, Радио N-Joy, БГ Радио, Dnes.bg, Teenproblem.net, Kafene.bg, списание "Мениджър", Bgmaps.com, Програмата, Аз чета, Detskiknigi.com, Sofia Design Week Kids.

Програма на празника:
17.09.2012, пред Народен театър „Иван Вазов“
16.30 – 16.50 Песни и усмивки с Арт агенция „Чочо и Чочо“
16.50 – 17.00 Откриване и встъпителни думи
Михаил Белчев и Спаска Тарандова, Столична библиотека
17.00 – 17.15 Поздравление към участниците от официалните ни гости
Тодор Чобанов, Заместник-кмет “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“ в Столична община
Янка Такева, Председател на Синдиката на българските учители
Ваня Кастрева, Регионален инспекторат по образованието
17.15 – 17.30 Обявяване на наградите в инициативата от Жюстин Томс
Най-четящ град в България – връчва ПОК „Доверие“
Най-четящо дете – връчва МТЕЛ
Най- четящо училище – връчва Спаска Тарандова
Специални награди за най-интересен коментар за книга – от издателство Инфодар
Специална награда – връчва Жюстин Томс
17.30 – 17.40 Посланиците на четенето с обръщение към децата
Маги Благоева – детски автор и Ивайло Захариев –актьор
17.40 – 18.00ч. Викторина с гатанки към малките читатели и музикален поздрав от „Пим Пам“