Интересна, забавна и свежа – такава беше срещата на „Забавното четене“ с ученици от 7 СОУ „Свети Седмочисленици“

Начало  ›  Интересна, забавна и свежа – такава беше срещата на „Забавното четене“ с ученици от 7 СОУ „Свети Седмочисленици“

Интересна, забавна и свежа – такава беше срещата на „Забавното четене“ с ученици от 7 СОУ „Свети Седмочисленици“

28.09.2016

Вече знаем, за нас седмицата ще бъде повече от страхотна, каквато беше и срещата на екипа на„Забавното четене“ с около 40 ученици от 7 СОУ „Свети Седмочисленици“. Вече сигурно се досещате – турнето из училищата в София продължава и е във вихъра си. Този път бяхме посрещнати от ученици от 2-ри и 3-ти клас на столичното 7 СОУ „Свети Седмочисленици“ и можем да ви уверим, че си изкарахме просто невероятно. Още преди да сме подготвили всичко, децата започнаха да идват при нас и да ни озаряват с лъчезарните си усмивки и погледи, пълни с желание да научат нещо ново. Екипът на „Забавното четене“ се запозна с изключително умни, възпитани и приветливи деца, с които родителите и учителите им могат само да се гордеят.

Всички те с интерес и внимание изслушаха всичко, което имахме да споделим с тях за инициативата: какво представлява, какви са целите ѝ и естествено най-важното, как могат да се включат. Не се стесняваха да зададат и всичките си въпроси, които по-скоро звучаха като излезли от устата на зрели хора, което само може да ни радва още повече, защото разбрахме, че макар и още малки, децата са едни завършени личности. Много любопитен се оказа и фактът, че учениците от 7 СОУ „Свети Седмочисленици“ харесват най-различни книжки, във всеки жанр. На някои от тях любима бешепоредицата за Пърси Джаксън, на други за Хари Потър. С изненада разбрахме, че има и много почитатели на книгата „Фердо мравката“. Дори научихме за някои нови детски книжки, които непременно ще въведем в библиотеката на „Забавното четене“.

Бяхме много приятно изненадани да видим и невероятно красивите хартиени читателски дневници, които децата ни показаха с гордост и огромно желание. Екипът ни беше направо възхитен от красиво попълнените дневници, пълни с още по-красиви рисунки, тематично свързани с всяка книжка, които новите ни приятели сами са нарисували.

Така в разговори неусетно дойде и времето за най-забавната и очаквана част от нашата среща:традиционната ни викторина. Чрез нея по приятен и свеж начин представихме на всички как да попълнят своя личен електронен читателски дневник. Предложенията за книжки, които да бъдат добавени не спираха да валят, а ръцете за отговор на въпроса бяха направо като цяла гора. С радост можем да ви кажем, че не получихме нито един грешен отговор и си личеше колко много книжки са прочели децата.

Така че, другите училища трябва много да внимават. От днес имат много сериозна конкуренция в надпреварата за най-четящо училище, за която децата се заканиха, че няма да изгубят. ;-)

За такива отличници няма как да се мине и без награди. На всички наши нови приятели, дошли на срещата, имаше отново от нашите специални ранички пълни с вкусни и книжни изненади. Накрая екипът на „Забавното четене“ си тръгна доволен, по-щастлив и определено много приятно изненадан от 7 СОУ „Свети Седмочисленици“.

„Забавното четене“ се провежда с любезната подкрепа на „Florina“.

Проектът е съфинансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016 г.

Медийни партньори на „Забавното четене“ са телевизия и радио Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Teenproblem.net, най-голямата българска онлайн медия за четене и книги Azcheta.com и популярният детски портал Detskiknigi.com. Съорганизатор е „Столична библиотека“. Кампанията се провежда с подкрепата на фондация „Глобални библиотеки – България“ и агенция CIVITAS.