Книги, които трябва да прочетем преди да станат филми

Начало  ›  Книги, които трябва да прочетем преди да станат филми

Книги, които трябва да прочетем преди да станат филми

05.01.2016

2016 година ще бъде отлична филмова година за малки и големи. Очакват ни любими продължения, както и нови филми като „Батман срещу Супермен“, „Търсенето на Дори“, „Зоотрополис“, „Покори Луната“, който ще излезе съвсем скоро и още много други. В допълнение към тези филми, за да бъде годината още по-вълнуваща, всички те ще са добре гарнирани с много интересни книги, които също ще бъдат направени на филми и ще излязат през тази година и сме сигурни, че ще станат огромни хитове и ще ви харесат много. Но все пак има нещо, което трябва да знаете за книгите, които биват направени на филми и което ние сме научили от нашия скромен опит: определено ще убиете удоволствието от майсторски разказаната история ако първо не прочетете книгата, по която е написана. Разбира се това не е никак лесно, защото може би не знаете, но доста от филмите са по мотиви от различни книги. И все пак тези, които ще ви препоръчаме сега е добре да ги прочетете докато е време и после да се насладите и на филмите по тях. Разбира се има и такива филми, ще си помислите вие, които просто са повече от равностойни на книгите, като поредицата за Хари Потър. Но без значение колко велик е филмът и колко невероятно е направен, той никога не може да представи напълно всичко, което ще ни даде една книга. Просто знайте, че книгата винаги ще има нещо повече, което филмовата версия не може да предложи.

Другата причина, поради която е добре да прочетете първо книгата е, че веднъж гледали филма, след това няма да посегнете към нея или поне това се случва често. А всяка книга заслужава да бъде прочетена и може да ни даде много. Затова нашия съвет е да прочетете тези невероятни книги сега, а след това да гледате и филмите, които несъмнено ще искате да гледате и ще излязат по-късно през тази година.

„Фантастични животни и къде да ги намерим“

„Фантастични животни и къде да ги намерим“ предоставя възможно най-изчерпателната информация за знайни и необичайни магически същества, включително външен вид, характер, умения и местообитания. Енциклопедичното издание е оформено като точно копие на учебника на Хари Потър, в чиито полета се забелязват неговите и на Рон и Хърмаяни бележки. От Warner bros. подготвят филмова трилогия, базирана на книгата, с чийто сценарий се е заела самата Роулинг. Писателката наскоро обяви, че е приключила работата си по него. Филмите ще проследят историята на Нют Скамандър и неговите приключения в тайното магическо общество на Ню Йорк, седемдесет години преди тези, описани в „Хари Потър“. Но разбира се, преди това прочетете книгата, прекрасна е и ще е интересна и за тези, които не са чак такива фенове на Хари.

„Г. Д. В.“

ГДВ, или Големият дружелюбен великан е сред любимите герои на Роалд Дал. Твърди се, че писателят е измислил историята за великана заради своите собствени деца. Понякога той опирал дълга стълба под прозорците им, докато те спят, и разтварял завесите с дълъг бамбуков бастун, сякаш самият ГДВ е бил при тях и е „духнал“ сънища в спалнята им. Приятелката на ГДВ, Софи, носи името на истинско момиченце – внучката на Роалд Дал. Тя е единственият член от семейството на писателя, чието име е използвано в книгите му. Една нощ малкото момиченце Софи, което е сираче и живее в сиропиталище, не може да заспи. Докато гледа надвесено през прозореца си, то вижда огромна тъмна фигура – великан с дълъг плащ, куфар и нещо, приличащо на тромпет. Странната сянка измъква буркан, изсипва съдържанието му в тромпета и го духва през прозореца в спалнята на спящите там деца. Похитителят, ГДВ – Големият дружелюбен великан, висок двайсет и четири стъпки, с удивителни уши, забелязва, че малкото момиче става свидетел и го отвежда със себе си. На следващата сутрин Софи се озовава в непознатата страна на великаните, в тайнствена огромна пещера с висок скалист таван, огромен камък на входа и с много рафтове, пълни с буркани. В страната на великаните живеят още деветима великани, но не добри като ГДВ, а свирепи и зловещи: Кръвопиеца, Плътояда, Костотрошача, Човекогълтача, Детедъвкача, Месорезача, Дроболапача, Девицеукротителя и Касапчето. Те са още по-високи и от ГДВ, грозни са и се хранят с хора. Много мразят Големия дружелюбен великан, защото той е единственият великан в тази чудата страна, който не се храни с хора. ГДВ се храни с пъпкавици, пие бъбалогазоза и прави фръцкопук. Говори чудновато, пише с грешки, има свръхостър слух и колекционира добри сънища в буркани, които по-късно разбърква и ги духва в спалните на спящите деца. Улови ли обаче някой кошмар, великанът се разстройва, затваря го в буркан и го пази за извънредни случаи, каквито са битките с останалите великани. Впечатлена от жестокостта на лошите великани, които всяка вечер излизат на лов сред хората по цял свят, за да крадат за храна най-вече дечица, Софи измисля спасителен план. Ще им помогне не кой да е, а кралицата на Англия! Всичко обаче ще започне със забъркването на един кошмар. После ще се намесят военновъздушните сили и сухопътните войски. Но ще заловят ли човекоядците?

„Книга за джунглата“

Кой не е чувал за Маугли? Ако още не сте разбрали, тази година ни очаква един невероятен и изпълнен със страхотни ефекти филм, но преди това вече знаете – прочетете книгата.

Преследван от тигъра Шир Хан, малкият Маугли намира подслон при вълците. Верните му приятели — пантерата Багира и мечокът Балу, бдят над него и го пазят от кръвожадния Шир Хан, който не се е отказал от намерението си да го разкъса. Годините минават. Маугли вече не е онова безпомощно мъниче. Той е станал истински син на джунглата и решава да се справи веднъж завинаги със своя враг.

„Бунтовници“

Накрая завършваме с една книга и филм за по-големите от вас, които разбира се също трябва да получат своята интересна информация от нас. Така че ето коя книга трябва да прочетете преди да излезе филмът за нея, всъщност ще е добре да прочетете и цялата поредица...

Изминали са три дни, откакто Ерудитите и Безстрашните избиват безброй Аскети. Три дни, откакто родителите на Трис Прайър умират, самата тя застрелва приятеля си Уил, а огромната скръб и вина я карат да се затвори в себе си. Трис и Тобиас бягат с оцелелите Аскети при Миротворците, но и там не намират сигурност. Избухналата идеологическа война се разраства и заплашва да ги застигне и сред членовете на най-миролюбивата каста. Преобразена след досега взетите решения, Трис за пореден път трябва да избира къде принадлежи – дори ако това означава, че ще се изправи срещу тези, които обича най-много. И отново само тя е в състояние да предотврати катастрофата. Но първо трябва окончателно да приеме, че е Дивергент, без и да подозира къде ще я отведе това. А една огромна тайна е на път да преобърне целия свят...„Бунтовници“, дългоочакваното продължение на „Дивергенти“ на Вероника Рот, отвежда читателите на едно наситено с невероятен екшън и екстремни усещания пътешествие, не по-малко въздействащо от предшественика си. Изпълнена със сърцераздирателни обрати, романтични моменти и могъщи прозрения за човешката природа, книгата ще допадне на читатели от всички възрасти.