Наградените от конкурса за творческо писане на „Забавното четене“ вече са ясни!

Начало  ›  Наградените от конкурса за творческо писане на „Забавното четене“ вече са ясни!

Наградените от конкурса за творческо писане на „Забавното четене“ вече са ясни!

13.09.2016

Ивелин Крумов, Христо Бохотски, Пресиян Стефанов, Яна Стоева, Кристина Маринова и Иван Върбанов са наградените в конкурса за творческо писане на „Забавното четене“, който тази година не беше никак лесен и беше огромно предизвикателство за всички участници, с което те обаче се справиха повече от блестящо. Тази година конкурсът за творческо писане на „Забавното четене“ предизвика всички деца на възраст между 8 и 14 години да напишат свой край по едно от четирите произведения – „Малката кибритопродавачка“, „Малкият принц“, „Котаракът в чизми“ и „Пипи Дългото чорапче“.

Журито в състав Мария Дуковска, главен редактор на сайта Az-deteto.bg, писателката Радостина Николова, управителят на издателство „Ентусиаст“ Виктория Бисерова (организатор и на инициативата „Стара хартия за нова книга“) и главният редактор на Detskiknigi.com Вал Стоева, бяха изключително впечатлени от всички участващи деца и техните произведения и заявиха, че са убедени, че са срещнали много бъдещи известни писатели. Разликата между наградените беше изключително малка и всеки, който е участвал трябва да се гордее със себе си, защото критериите, които всеки е успял да покрие са изключително строги.

Всички произведения бяха внимателно проследени за идея и логическа свързаност с избраното произведение, за богат речник и стилистика на текста, както и разбира се за правопис. Журито беше много затруднено, но като на истински конкурс трябва да има и наградени. Награждаването се проведе в неделя, 11 септември, в рамките на инициативата „Стара хартия за нова книга“, в книжен център „Гринуич“, на която кампанията по инициатива на Az-deteto.bg „Забавното четене“ е традиционен партньор. Водещ на церемонията беше лицето на сутрешното магазинно предаване ДНЕС по Bulgaria ON AIR Константина Живова, в което „Забавното четене“ има и редовна рубрика.

Да получат наградите си официално на сцената дойдоха Христо Бохотски и Яна Стоева. Христо сподели, че най-голямата му мечта, която е вложил и в своя текст е да има космически приятел, като Малкия принц. А любимата му книжка е „Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада“. Яна пък разказа на всички присъстващи деца и родители колко е важно да се чете и сподели, че препоръчва на всеки да прочете „Алиса в Страната на чудесата“. Специално, за да връчат наградите на Христо и Яна на сцената се качиха и Виктория Бисерова и Радостина Николова, които връчиха грамоти и интересни подаръци на нашите наградени.

Ивелин ще получи своята награда, когато „Стара хартия за нова книга“ гостува в Русе, а Кристина и Иван щe получат своите награди, като им ги изпратим.

Задачата в конкурса беше естествено продължение на мисията на „Забавното четене“ през 2016 година – да обърнем сериозно внимание на четенето с разбиране. Затова и мотото на кампанията е „Чети между редовете“.

До края на годината „Забавното четене“ ще показва по атрактивен и приятен начин колко е важно за децата да се научат да четат критично, с анализ и оценка, или „между редовете“. Колкото по-рано децата се научат да четат с разбиране, толкова по-лесно ще им бъде, когато се наложи да анализират реалните житейски истории като пълнолетни хора.

Очаквайте още много награди и изненади в рамките на кампанията „Забавното четене“, която насърчава четенето сред децата и вече е целогодишна. Всяко дете между 6 и 14 години може да се включи в надпреварата за най-четящо дете на България, като направи свой онлайн читателски дневник и отбележи в дневника всички прочетени от него книжки. Победителите ще бъдат обявени през декември.

През септември в книжен център „Гринуич“ ще се проведе и работилница за творческо писане. Следете на сайта Az-deteto.bg за повече информация и как можете да се включите в следващите активности!