Приятна и весела беше срещата на екипа на „Забавното четене“ с децата от 202 ОУ „Христо Ботев“

Начало  ›  Приятна и весела беше срещата на екипа на „Забавното четене“ с децата от 202 ОУ „Христо Ботев“

Приятна и весела беше срещата на екипа на „Забавното четене“ с децата от 202 ОУ „Христо Ботев“

01.10.2016

Всяка седмица, която завършва така е хубава седмица, това разбра екипът на „Забавното четене“ и го доказа и на учениците от 202 ОУ „Христо Ботев“ в Пасарел, докато им беше на гости. Децата от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас посрещнаха екипа ни с голяма радост и вълнение от това, което им предстои да видят и научат. Естествено и на тях разказахме какво е „Забавното четене“ и как може всеки един от тях да се включи. Нямаше нужда да обясняваме защо да се чете е забавно, защото децата знаеха това вече сами и дори ни показаха как те четат книги. Сигурно точно заради това проявиха и огромен интерес към „Забавното четене“ и как могат да участват и зададоха десетки въпроси. Разбира се, поговорихме си и за книжки и разбрахме, че някои от любимите им са вечната „Пипи Дългото чорапче“ и не толкова популярната сред децата „Маша и мечокът“.

Запознахме малките страхотни читатели и с нашия онлайн читателски дневник, отново по забавен начин, с викторина. Зададохме им интересни въпроси от книгите „Алиса в Страната на чудесата“ и „Патиланско царство“. Не сме и очаквали друго освен верни отговори. След това нашата интересна среща продължи с още дискусии за книгите и „Забавното четене“, в които децата се включиха с огромно желание.

Изненадите обаче не свършиха дотук, ама изобщо. Към екипа на „Забавното четене“ този път сеприсъедини известната писателка и водеща на предаването „Провокативно“ по Bulgaria ON AIR Милена Фучеджиева. Тя разказа на децата какво означава да работиш като писател и журналист и колко важно е да запазиш детското в себе си и да оставиш въображението ти да се рее свободно, да не го ограничаваш никога, защото това е най-важният инструмент, без който една книга няма как да бъде написана.

Накрая не забравихме и за подаръците. Всеки от учениците получи от нашите ранички пълни с изненади. Срещата приключи с аплодисменти, а децата се заканиха, че ще кажат на всичките си съученици за „Забавното четене“ и няма как някой от тях да не стане най-четящото дете за 2016 година. Вълненията обаче не свършиха дотук. Децата бяха много приятно изненадани и от възможността да кажат своето мнение за книгите по телевизията и да участват в репортажа на Bulgaria ON AIR.

„Забавното четене“ се провежда с любезната подкрепа на „Florina“.

Проектът е съфинансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016 г.

Медийни партньори на „Забавното четене“ са телевизия и радио Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Teenproblem.net, най-голямата българска онлайн медия за четене и книги Azcheta.com и популярният детски портал Detskiknigi.com. Съорганизатор е „Столична библиотека“. Кампанията се провежда с подкрепата на фондация „Глобални библиотеки – България“ и агенция CIVITAS.