Роня, дъщерята на разбойника – една изключителна история за истинското приятелство и смелостта

Начало  ›  Роня, дъщерята на разбойника – една изключителна история за истинското приятелство и смелостта

Роня, дъщерята на разбойника – една изключителна история за истинското приятелство и смелостта

14.04.2016

Историята Роня, дъщерята на разбойника се счита за една от най-добрите в шведската, а след това и в световната детска литература. Написана от талантливата и обичана от много поколения Астрид Линдгрен, книгата дава изключително ценни и интересни житейски уроци, докато ви забавлява и омагьосва. Това не е просто една обикновена история за деца, които си играят на престъпници, това е поразителна и прекрасна история за саможертва, смелост и нестихващо приятелство. Една необикновена история за приятелството, за която всяко дете и възрастен само може да мечтае. Главните герои Роня и Бирк са жадни за приключения хлапета, които често предизвикват недоумение и смущение сред възрастните. Със своето поведение и реакции двете деца дават урок на родителите си. Те не са техни съдници, а техни учители. Чувството им за справедливост, непримиримостта им към пороците на големите, спонтанните им и смели реакции променят света на възрастните... И всичко това се случва в сърцето на девствена гора, пълна със странни и вълшебни същества.

Ако си мислите, че животът на Роня е приказка и винаги и е било лесно, изобщо не е така. За всичко, което има тя е трябвало да се бори с всичко и всеки дори и с баща си. Е, вярно, че нашата смела героиня се ражда и живее в замък, заедно с главатаря на всички разбойници, Матис, който по случайност се оказва и неин баща, но не си мислете, че животът в замък винаги е вълшебен и прекрасен. Разбойниците нямат слуги и определено не са крале и принцеси, затова замъкът е доста пуст. Освен всичко друго незнайно по какви природни сили, красивият замък бива ударен и от мълния и разцепен на две. Не знаем каква ще е била тази мълния, но пък нали гората е вълшебна – всичко може да се случи там. След този момент, неочаквано друга група разбойници се нанася в едната половина на замъка. И оттук започват големите трудности, за иначе общителното малко момиче. Разбойниците започват да враждуват за замъка и всеки да го иска целия. В резултат на това Роня е принудена да живее сама без компанията на други деца. Баща ѝ разбира се не иска да ѝ навреди, просто иска да я предпази от откъсналите се от групата му самозвани разбойници.

Така Роня години наред живее само в компанията на баща си в пустия замък, докато един ден съдбата ѝ помага. На хоризонта на нейния самотен живот се появява Брик, който е точно на нейната възраст, а приятелството, което се развива между тях е бързо и щастливо. Докато не се случва нещо много лошо – Роня и Брик разбират, че са син и дъщеря точно на враждуващите господари на двете групи разбойници. Ех, какъв късмет само! Все пак двете деца никога не се отказват от приятелството си и макар да го пазят в тайна, остават приятели, защото те просто са над тези неща, като всички деца. За тях е важно да прекарват приятно и да се отнасят добре един с друг, а замъкът, той така или иначе не може да бъде приятна компания, с която да споделяш и да играеш.

Но лошият късмет не свършва дотук, малката тайна на двете деца е разкрита и то не само съвсем случайно, но и благодарение на едни феи. Не можем да повярваме, че феите са могли да направят нещо такова. Но ако си мислите, че историята се върти само около това и прилича на „Ромео и Жулиета“ – недейте. Докато се опитват да докажат на разбойническите си семейства, че няма нищо по-важно от приятелството, Роня и Брик преживяват понякога опасни и винаги вълнуващи приключения, които ние няма да ви разкрием, защото те просто трябва да се прочетат и изживеят.

Само ще ви кажем, че има много неща, които правят историята за Роня специална. Не само, че неусетно докато се вълнувате, ще научите и истинската стойност на приятелството и как да цените истинските неща в живота. Ще разберете, че смелостта е част от истинското приятелство и ще научите такива неща, които възрастните често няма как да ви кажат, защото и те самите не ги знаят.