В книгите винаги има поука – това разбраха и учениците от 61 ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, които „Забавното четене“ посети

Начало  ›  В книгите винаги има поука – това разбраха и учениците от 61 ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, които „Забавното четене“ посети

В книгите винаги има поука – това разбраха и учениците от 61 ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, които „Забавното четене“ посети

30.11.2016

Навярно не за първи път чувате от нас, че книгите са вълшебници, които могат само за един миг да ви пренесат на най-различни и чудновати места докато четете, а и много дълго след това, докато си спомняте за любимите си четива. Но знаехте ли, че и във всяка книга има поука? Независимо дали това е книга за дракони, феи или нещо по-обикновено. Във всяка книга, малка, голяма, известна, дебела, тънка или просто пък приказка има поука и винаги можеш да научиш нещо важно от това, което си прочел, само трябва да знаеш как да го видиш. До този важен извод достигнаха днес учениците от 61 ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в София, които бяха посетени от екипа на „Забавното четене“Сигурно няма нужда да ви повтаряме, че турнето ни из софийските училища продължава!

Вече очаквахме срещата с децата от първи, втори и пети клас на 61 ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ да бъде приятна и весела, но получихме и още повече изненади от когато и да било. Оказва се, че не само ние сме очаквали гостуването на „Забавното четене“ с нетърпение. Екипът ни и важните ни гости – водещите на „България сутрин“, сутрешният блок на телевизия Bulgaria ON AIR Лора Инджова и Симеон Белев, бяхме посрещнати с голям ентусиазъм и вълнение още от първата секунда, в която престъпихме прага на училището и приветливата класна стая. Децата нямаха търпение да ни разкажат какво знаят за книгите и какво учат и макар първокласниците все още да учеха буквичките, вече знаеха защо е важно да се чете и дори имаха любими книги и приказки. Сред най-любимите им приказки бяха тези за Хитър Петър! За наша огромна радост българските литературни произведения не се изчерпваха с това, от всички присъстващи деца се чуха още „Ян Бибиян“, „Патиланско царство и още много приказки. Сред любимите книги на децата присъстваха и „Малкият принц“, книгите от поредицата „Дневникът на един дръндьо“, „Котарак Шапкарак“ и „Пипи Дългото чорапче“.

С голям интерес и вълнение, придружени и с много смях, децата чуха и любимата приказка на водещата от телевизия Bulgaria ON AIR Лора Инджова. Тя им прочете „Домашното“ от Джани Родари. Много кратка, но поучителна приказка, която децата приеха със смях, но и доза сериозност, защото след края ѝ обсъдиха всичко с двамата водещи и се оказа, че много добре разбират скритите думи на автора и няма нужда да им обясняваме какво означава да „Четеш между редовете“, което е и мотото на тазгодишното издание на „Забавното четене“. Разбира се това не беше всичко, децата с радост обсъдиха други свои любими книги и приказки с Лора и Симеон, разказаха си интересни истории, кой какво обича да чете.

Естествено не забравихме да представим на децата и нашия онлайн читателски дневник с традиционната ни викторина. Книгите, които успяхме да попълним не бяха много, защото на първокласниците тепърва им предстои да ги открият, но пък за сметка на това само един отговор на въпрос беше грешен. Естествено за такива малки и малко по-големи любознателни ученици имаше и подаръци – нашите интересни ранички пълни с книжни и други забавни изненади. Като казахме изненади не очаквахме, че за нас също ще има такива.

Децата, както и учителите от 61 ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ бяха подготвили подаръци и за нас!Всеки от екипа на „Забавното четене“, както и нашите специални гости получиха цвете, специално направена брошурка с любимо стихотворение и книгоразделител лично изработен, опакован и надписан за спомен от учениците и срещата ни. Така те се надяват всеки път, когато отворим книга да си спомняме за тях, а пък от своя страна ние се надяваме на същото.

Накрая всичко приключи с много усмивки, снимки и обещание, че пак ще дойдем. Децата пък от своя страна обещаха, че ще четат повече и ще кажат на всичките си съученици за „Забавното четене“!

„Забавното четене“ се провежда с любезната подкрепа на „Florina“.
Проектът е съфинансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016 г.

Още снимки можете да видите тук!

Медийни партньори на „Забавното четене“ са телевизия и радио Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Teenproblem.net, най-голямата българска онлайн медия за четене и книги Azcheta.com и популярният детски портал Detskiknigi.com. Съорганизатор е „Столична библиотека“. Кампанията се провежда с подкрепата на фондация „Глобални библиотеки – България“ и агенция CIVITAS.