В Сопот организираха Маратон на Забавното лятно четене

Начало  ›  В Сопот организираха Маратон на Забавното лятно четене

В Сопот организираха Маратон на Забавното лятно четене

01.08.2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

От 16 до 27 юли училищната библиотека на СОУ "Иван Вазов"– Сопот работи по програма на МОМН "Ваканция, здравей!”. Заниманията се превърнаха в „Маратон на забавното лятно четене”. По този начин училищната библиотека се включи се в националната инициатива "Забавното лятно четене". В събитията участваха деца от 8 до 15 години.
Всеки ден в библиотеката се организираха:

  • четене на книгите от списъците със задължителна литература
  • четене на глас на откъс от любима книга
  • игра „Познай героя”
  • online библиотека
  • в света на енциклопедиите
  •  „Виж какво научих…”

"За да провокирам интереса към произведенията, които ще се изучават през идващата учебна година използвах нестандартни методи, интерактивни и ролеви игри. Глави от „Под игото” четохме в автентична обстановка. „Бай Ганьо” се опитахме да открием в днешните „басейни”, предизборни кампании и пътувания из Европа. Оказа се, че и Мери Попинз може да познаем сред възрастните, Том Сойер и Пипилота сред приятелите. 
Специално внимание отделихме на книгите на издателство "Фют", което гостуваше пролетта в града ни. Роалд Дал е любим автор на учениците от 3-ти и 4-ти клас, а тинейджърските поредици ги четат и от второкласничките до деветокласничките. Детективските романи имат повече фенове от Хари Потър. "Знам и мога" предизвика изключителен интерес у учениците. Оказа се, че ако внимателно четеш раздел "Фокуси, шеги и трикове" можеш да станеш като Ненчо. Това ни доказа Велин от 4 клас. И момичетата се запалиха по фокусите с карти. 
Само с гледане не става, трябва и да го научиш. Как, от къде?! Има книги за всичко...", разказа Слава Цилкова библиотекар в училището.

В училищната библиотека е традиция да се майсторят красиви неща. Изработихме къщички за книги, като тези в щата Уисконсин, САЩ.
На 15 септември 2012 година в училищните коридори ще има малки безплатни библиотеки. По този начин ще се насърчава четенето с призива „Вземи книга, върни книга”.
"Убедихме се, че четенето е не само задължение, но и удоволствие.", каза Слава Цилкова.

Затова ако искате и вие да се забавлявате четейки като децата от Сопот, регистрирайте се за "Забавното лятно четене", четете книги и попълвайте читателските дневници. Освен, че четенето е забавно, може да ви донесе и награда.