За първи път българска детска писателка е номинирана за престижната награда „Астрид Линдгрен“

Начало  ›  За първи път българска детска писателка е номинирана за престижната награда „Астрид Линдгрен“

За първи път българска детска писателка е номинирана за престижната награда „Астрид Линдгрен“

21.10.2016

На 20 октомври 2016 г. по време на Франкфуртския панаир на книгата бяха обявени номинациите запрестижната награда „Астрид Линдгрен” за 2017 г. и излезе списъкът с всички номинирани. Това са писатели, илюстратори, организации, които са избрани от Шведския комитет по изкуствата измежду всички предложения, изпратени от отделните страни. Председателят на журито Боел Вестин каза: „Списъкът е златна мина за всички, които се интересуват от световната детска и детско-юношеска литература“.  

За първи път сред най-изявените имена в световната детска литература има и български представители – писателката Юлия Спиридонова, която е и посланик на "Забавното четене" и художникът илюстратор Любен Зидаров. За най-големия приз за детска литература, известен още като „Малкия Нобел”, са номинирани общо 226 кандидати от 60 държави, като 63-ма от тях са включени за първи път. От българска страна фондация „Детски книги” е лицензирана от Шведския комитет да определя и изпраща българските номинации.  

Наградата „Астрид Линдгрен” отличава творби или дейности с висока художествена стойност, но освен това лауреатите трябва да „прегръщат” човешките ценности, които е изповядвала легендарната шведска писателка.

Първите реакции на писателката Юлия Спиридонова и на нейните издатели: „Дълбоко съм развълнувана и изключително благодарна на фондация „Детски книги“, че се грижи за детската литература в България и работи всеотдайно за популяризиране на четенето сред малките читатели и на българската детска литература по света – каза Юлия Спиридонова. Самият факт, че сме в този списък, е вече награда и голяма чест за мен. Особено съм щастлива, че съм в компанията на Любен Зидаров и за мен това е сбъдната мечта, защото моето детство премина с неговите илюстрации. Той е един от най-големите магьосници в детската ни литература.“

Издателите на Юлия Спиридонова от „Кръгозор“ споделиха с вълнение: „Това е голям пробив за България и за наша огромна радост и гордост още една оценка за изключително талантливата авторка на ИК „Кръгозор“. Мисълта, че и ние сме допринесли за нейното развитие като детски писател, ни прави горди и ни дава сили да продължаваме да работим за децата и за увеличаване на техния интерес и любов към четенето и хубавата детска книга. Вярваме, че 4 април ще е празник за българската детска литература.“  

Наградата в памет на Астрид Линдгрен е учредена от шведското правителство през 2002 г. Победителят ще бъде обявен на церемония в Националната библиотека в Стокхолм на 4 април 2017 г.

Стискаме палци на Юлия Спиридонова и Любен Зидаров, убедени сме, че са достойна конкуренция на всички и им желаем много късмет. Поздравяваме и фондация „Детски книги“ за прекрасния избор! Успех!