Забавното лятно четене 2012 започва от 5-ти юни

Начало  ›  Забавното лятно четене 2012 започва от 5-ти юни

Забавното лятно четене 2012 започва от 5-ти юни

02.06.2012

На 5 юни от 10:30 ч. в детско-юношеския отдел на Столична библиотека ще бъде даден старт на инициативата за насърчаване на детското четене през лятото "Забавното лятно четене 2012".
Гости на Столична библиотека ще бъдат ученици от 6-о основно училище „Граф Н. П. Игнатиев“ и всички деца, които желаят да присъстват на откриването на инициативата.

"Забавното лятно четене" и тази година се случва под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Специални гости на 5 юни ще бъдат г-жа Маргарита Попова – вицепрезидент на РБ, г-н Сергей Игнатов – министър на образованието, младежта и науката и г-жа Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители.

Увеличава се и броят на посланиците на "Забавното лятно четене". Към инициативата това лято ще се включат Ивайло Захариев и Стефка Янорова – известни български актьори и Маги Благоева – детски автор. Заедно с децата и учениците те ще разкажат за любимите си детски книжки и ще демонстрират попълването на онлайн читателския дневник на Забавното лятно четене 2012.

На събитието ще бъде обявена програмата на инициативата за лято 2012 и градовете, в които ще се проведат следващите срещи в детските отдели на библиотеките.

Кампанията за втора поредна година ще се проведе през месеците на лятна ваканция на учениците и ще обхване цялата страна. В края на ваканцията, на 17.09 ще бъдат обявени резултатите от инициативата, които ще бъдат резултат от попълването на онлайн читателския дневник. Въз основа на резултатите ще бъдат определени „Най-четящия град“ и „Най-четената детска книга“ за лято 2012.

При старта на инициативата децата и техните родители ще бъдат поканени да дарят на детските отдели на библиотеките книжките, които вече са прочели или „израснали“. Те ще бъдат разпределени по детските отдели на библиотеките партньори и техни клонове, които се нуждаят от книги.

„Забавното лятно четене“ се организира от детския портал Az-deteto.bg съвместно със Столична библиотека за втора поредна година. Целта на инициативата, която започва на 1 юни и приключва на 17 септември, е да популяризира четенето сред децата и учениците.
Тази година събитието ще се проведе в следните градове: Русе, Плевен, Варна, Бургас и Стара Загора.

Инициативата „Забавното лятно четене“ на Az-deteto.bg печели все по-голяма подкрепа. Наши партньори са Пенсионно осигурителна компания „Доверие“, МТЕЛ, издателствата за детска литература „Кибеа“,„ Инфодар“, „Сиела“, „Ентусиаст“ и „Кръгозор“, община Стара Загора и община Бургас.

На 30 март в рамките на инициативата, заедно със Столична библиотека, се проведе Национална кръгла маса за детското четене, на която бяха обсъдени проблемите, които са явни и свързани с четенето на задължителните списъци с книги от децата. Бяха обсъдени теми и проблеми свързани с детското четене, като актуалността на задължителните летни списъци за четене, отношението на учителите и подходите на образователната система към темата. Един от основните изводи беше фактът, че ако учители, родители и библиотеки обединят усилия, ще има много повече четящи деца.
Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов от своя страна също официално подкрепи инициативата. „Самият аз говоря от три години, че новата българска литература трябва да присъства, защото децата иначе живеят в една историческа среда, а те има с какво да се гордеят, имаме прекрасни, съвременни, млади автори“, заяви той пред медиите.
Общият брой на участниците в кампанията през изминалата 2011 година е бил 2 167 от 143 населени места и от 5 държави.

Програма на националната кампания „Забавното лятно четене“ 2012:
5 юни
10.00 – 10.30 – Посрещане гости, ученици, медии, настаняване
10.30 – 10.40 – Откриване и встъпителни думи – Михаил Белчев и Спаска Тарандова, Столична библиотека
10.40 – 10.50 – Г-жа Маргарита Попова – вицепрезидент на РБ. Поздравление към участниците
10.50 – 11.00 – Министър Сергей Игнатов – Поздравление към участниците
11.00 – 11.10 – Г-жа Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители. Поздравление към участниците
11.10 – 11.20 – Представяне на новите посланици на детското четене
11.20 – 11.30 – Демонстрация на детски онлайн дневник Az-deteto.bg
11.30 – 11.40 – Въпроси
11.40 – 12.00 – Коктейл. Автографи.