„Забавното лятно четене“ за 2015 официално започна с дискусия на тема „Четене с разбиране – път към развитие на образователни умения“

Начало  ›  „Забавното лятно четене“ за 2015 официално започна с дискусия на тема „Четене с разбиране – път към развитие на образователни умения“

„Забавното лятно четене“ за 2015 официално започна с дискусия на тема „Четене с разбиране – път към развитие на образователни умения“

27.05.2015

Забавното лятно четене“, традиционната инициатива на сайта Az-deteto.bg за насърчаване на четенето при децата между 6 и 12 години, тази година стартира с национална кръгла маса на тема „Четене с разбиране – път към развитие на образователни умения“. Събитието се състоя на 27 май 2015 г. в Американския център на Столична библиотека.
Тази година форумът беше фокусиран не само върху въпроса дали децата четат, колко четат и какво четат, но и нещо много по-важно – дали разбират и осмислят това, което са прочели.

Стартът на инициативата беше даден от посланика на „Забавното лятно четене“ и популярен журналист и телевизионен водещ Радинела Бусерска. Тя поздрави всички – организатори, партньори и всички, които са заинтересовани от темата и отбеляза, че четенето безспорно е път към по-висока грамотност и добро образование. Също така припомни, че „Забавното лятно четене“ има двоен повод за гордост, както и всички, които участват в него, освен с това, че спечели награда за ПР, но също и че става на цели пет години. И отбеляза, че с всяка изминала година се радва на все повече популярност и подкрепа. Тя сподели и тревожната статистика, че над 40 процента от децата не разбират това, което четат и че също толкова деца предпочитат да четат списания вместо книги. Всички се надяваме разбира се това да се промени!

Сред официалните гости бяха още и доц. Милена Цветкова от СУ, която представи своята интересна презентация и изследване „Алгоритъм на четенето“. От нея научихме, че четенето е най-трудната за възприемане културна практика. Според нея децата не че не обичат да четат, но понятието за книга и четене трябва да се осъвремени в крак с модерните технологии. Тя изтъкна и че четенето има шест фази: възприемане, разбиране, осмисляне, интерпретиране, формиране. От своя страна Мария Янкова, Експерт „Образование“ в УНИЦЕФ-България, сподели с всички присъстващи, че любовта към книгите и ученето трябва да се възпитава у децата още от раждането.

Сред гостите бяха още и Андреа Белафи от Goethe Institut, която разказа за всички интересни инициативи за четене на института и представи техния „метър на четенето“. както и Елизабета Георгиев от библиотеката в Димитровград, Република Сърбия, която сподели нещо много интересно. Заедно с децата правели телевизионно предаване, което накарало и другите деца да посетят библиотеката и предизвикало интереса им към книгите.

Десислава Тодорова, преподавател „Заедно в час“, сподели, че за да обичат децата да четат, трябва четенето да бъде и като игра за тях. Точно това постига тя и „Забавното лятно четене“. Сред гостите бяха още и Марин Бодаков, поет и преподавател в СУ, Евелина Гечева от „Академика“, Ваня Кастрева, заместник-министър на образованието и науката, Мария Димитрова, Роберт Янакиев, общински съветници, Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека. Специални гости на събитието бяха и писатели като детската писателка Весела Фламбурари.

Кръглата маса завърши с интересна и поучителна дискусия, свързана с проблемите пред детското четене. Участие в дискусията взеха всички заинтересовани страни – родители, учители, автори, представители на издателства, читалища и библиотеки от цялата страна, които споделиха интересни практики и инициативи, в които те взимат активно участие или организират. След това всички се разделиха с обещанието тази година кампанията да е най-мащабната, интересна и забавна за децата на България от всички досега и подобаващо да отпразнува петгодишнината си.

Сега имаме и едно специално обръщение към вас, мили приятели. Честно казано хич не вярваме, че не разбирате какво четете и искаме от вас да ни докажете, че сме прави. Вие знаете как, регистрирайте се в сайта на „Забавното лятно четене“, четете книги и попълвайте онлайн читателския дневник до края на кампанията през месец септември. Докажете, както само вие можете, че това не е вярно!

Кампанията се провежда с корпоративното съдействие на ЧЕЗ България и институционалното партньорство на Министерство на образованието и науката, Българска библиотечно-информационна асоциация, Фондация „Глобални библиотеки – България“, UNICEF, “Заедно в час“, издателство „Ентусиаст“ и книжарници Сиела.
Проектът се съфинансира от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2015 г.

Още снимки можете да видите в нашата галерия!