„Забавното четене“ нагости на децата от 100 ОУ „Найден Геров“

Начало  ›  „Забавното четене“ нагости на децата от 100 ОУ „Найден Геров“

„Забавното четене“ нагости на децата от 100 ОУ „Найден Геров“

20.09.2016

В столичното 100 ОУ „Найден Геров“ учат около 100 деца, много по-малко в сравнение с други училища в София, но това изобщо не личи по десетките медали и купи, спечелени от учениците в различни състезания и подредени в специална витрина и по желанието, с което децата посрещнаха екипа на „Забавното четене в днешния дъждовен вторник. Нашето турне из училища в София продължава с пълен напред. Този път посетихме 100 ОУ „Найден Геров“ и представихме инициативата на 40 много приветливи, умни и чудесни деца от 3-ти и 4-ти клас. Спокойно можем да твърдим, че всички бяхме много развълнувани от тази интересна среща, както ние, така и самите деца. Те с удоволствие и огромно желание изслушаха всичко, което имахме да им кажем за „Забавното четене“. Споделиха с нас как са прекарали лятната ваканция и кои са любимите им книжки. Отново на първо място е „Матилда“, следвана от „Приключенията на Лукчо“. Новите ни приятели с интерес задаваха и много въпроси свързани с четенето.

Много интересна им беше срещата с главния редактор на Az-deteto.bg Мария Дуковска, която подробно им разказа всичко за „Забавното четене“. Още по-любопитна им беше срещата и с нашия посланик Радостина Николоваавторката на прочутите книжки за мотовете. Тя сподели с тях как се пишат книги, кои са мотовете и им разказа няколко от техните приключения, които децата с огромен интерес изслушаха.

Накрая дойде и време за нашата традиционна викторина с въпроси от книжките. Така по забавен и интересен начин показахме на децата как сами могат да попълват онлайн читателските си дневници и сме сигурни, че те бързо-бързо ще натрупат много книжки в тях.

С голяма радост и гордост установихме, че учениците от 100 ОУ „Найден Геров“ са чели много от задължителните за лятната ваканция четива и още толкова от всички други и отговориха вярно на всеки въпрос. Накрая разбира се, като за такива отличници, имаше и подаръци. Всяко дете получи от нашите ранички пълни с книжни и сладки изненади. Срещата приключи с емоционални думи от директорката на училището, която ни увери колко чудесни са нейните ученици, а екипът на „Забавното четене“ остана изключително удовлетворен от невероятните деца, с които имаше честта да се срещне!

„Забавното четене“ се провежда с любезната подкрепа на „Florina“.

Проектът е съфинансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016 г.

Медийни партньори на „Забавното четене“ са телевизия и радио Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Teenproblem.net, най-голямата българска онлайн медия за четене и книги Azcheta.com и популярният детски портал Detskiknigi.com. Съорганизатор е „Столична библиотека“. Кампанията се провежда с подкрепата на фондация „Глобални библиотеки – България“ и агенция CIVITAS.