„Забавното четене“ посети своите малки приятели в Нови Искър и Своге

Начало  ›  „Забавното четене“ посети своите малки приятели в Нови Искър и Своге

„Забавното четене“ посети своите малки приятели в Нови Искър и Своге

28.06.2016

Забавното четене“ и тази година продължи своята традиция да гостува на различни градове из България. На 27-ми юни част от екипа на любимия ви сайт Az-deteto.bg гостува на читалище „Христо Ботев“ в Нови Искър и библиотеката към читалище „Градище“ в Своге. Срещите и в двата града бяха изключително вълнуващи, интересни и забавни не само за самите малки любопитковци, но и за екипа ни.

Екипът на „Забавното четене“ се срещна с около 100 деца на възраст между 5 и 14 години и макар повечето от тях вече да си бяха подготвени, с удоволствие и интерес изслушаха какво представлява проектът „Забавното четене“, как могат да направят свой читателски дневник и защо трябва да участват. Срещата с децата от Нови Искър бе много интересна, а децата с голям ентусиазъм отговаряха на въпросите от нашата викторина. 

Интересната среща разбира се не свърши дотук. „Забавното четене“ беше подготвило и изненада, която се хареса и на децата, и на учителите и на служителите в библиотеката. Красиви нови книжки предоставени от нашите партньори получи библиотеката в Нови Искър, което беше прието с голяма радост и удоволствие. Госпожа Ирина Георгиева сподели, че за нея и децата това е прекрасна изненада, защото често изданията, които се препоръчват от преподавателите в училище за четене през лятната ваканция не достигат за децата. Бройките са малко и така децата трябва да чакат дълго за дадена книжка и да дебнат кога да я вземат. Впечатляващо е, че 150 от общо 210 регистрирани читатели в библиотеката в Нови Искър са деца! „При нас в библиотеката се записват цели класове и поради тази причина достъпът на децата до книгите е труден.“. – сподели г-жа Георгиева.

Не по-малко интересна беше срещата и с децата в Своге, които ни посрещнаха в библиотеката към читалище „Градище“. За тях също имаше красиви нови книжки и радост, както от самите деца, така и от сътрудниците в града. Децата дошли на срещата в Своге бяха от СОУ „Иван Вазов“ и НУ „Петър Берон“. На тях екипът на „Забавното четене“ също представи инициативата, показа им как да си направят сами читателски дневник и да участват активно, което сме сигурни, че ще сторят. Особено след като видяхме и се впечатлихме от огромната им активност и невероятна любознателност. Трябва да ви кажем, че отдавна не сме получавали почти нито един грешен отговор на въпроси свързани с книгите по време на викторината ни. Особено вълнуваш беше и факта, че децата бяха изключително активни в забавната викторина, с която им беше показан читателският дневник. Те не само отговаряха вярно на всеки един въпрос от книжките, но и се надпреварваха кой ще отговори първи. Предложения за нови книжки, които да добавим към библиотеката също не спираха да валят. Децата показаха страхотно отношение към книгите след като разговаряхме с тях за четенето на книги като цяло, за съвременните български детски автори и още много неща, което много изненада екипа ни.

Накрая всички: и ние, и децата, и сътрудниците в библиотеките си тръгнахме от първите посетени места в тези градове с голяма радост и ще запазим спомена за тези страхотни посещения завинаги. Няма да забравим и любимите книжки на децата от Своге и Нови Искър, за които проведохме интересни дискусии, а именно: „Лили Чудото“, „Мери Попинз“, „Карлсон, който живее на покрива“, разбира се „Пипи Дългото Чорапче“, „Хвърчащата класна стая“ и „Какво се случи на 35 май?“

На 29 юни „Забавното четене“ ще бъде на гости на децата в Ботевград и Правец.

Още веднъж най-сърдечно искаме да благодарим на тези издателства, които подкрепиха инициативата и дариха книги за библиотеките в градовете, които ще посетим – „Ентусиаст“, „ПАН“, „Инфодар“, „Хермес“, „Жанет-45“, книжарници „Сиела“.

Медийни партньори на „Забавното четене“ са телевизия и радио Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Teenproblem.net, най-голямата българска онлайн медия за четене и книги Azcheta.com и популярният детски портал Detskiknigi.com. Съорганизатор е „Столична библиотека“. Кампанията се провежда с подкрепата на фондация „Глобални библиотеки – България“ и агенция CIVITAS.

Проектът е съфинансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016 г.