Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Кое е по-добре: да изключваме компютъра, когато не го ползваме или да го оставяме включен през цялото време

Кое е по-добре: да изключваме компютъра, когато не го ползваме или да го оставяме включен през цялото време

Аз детето | 2018-11-17

Кое е по-добре: да изключваме компютъра, когато не го ползваме или да го оставяме включен през цялото време

Компютрите отдавна са част от нашия живот. Използваме ги много често, почти всекидневно и затова често си задаваме този въпрос: кое е по-добре да използваме компютъра два часа, да го изключим и след това, като решим, че ни трябва да го включим пак или да не го изключваме изобщо. Компютърът все още е скъпа и ценна за нас вещ и не искаме да го повредим бързо. Всеки има различно мнение по този въпрос: едни казват да го изключваме, други не, а трети дори не знаят. И това е нормално, защото няма еднозначен отговор на този въпрос. Този въпрос няма правилен и грешен отговор – всичко зависи от това, за какво ще използваме компютъра.
Има само три случая, в които е задължително да не изключваме компютъра си:

  • ако сме администратори на мрежа и чрез нашия компютър мрежата запазва резервни копия на файловете;
  • ако използваме компютъра си като сървър на сайт – като например при нас ние не изключваме нашия сървър (компютърът), на който се намира Аз-детето, защото направим ли го то няма да има достъп до интернет и съответно вашите компютри няма да могат да се свържат с нашия и няма да можете да видите какво ново има на сайта или да играете на любимата си игра;
  • ако компютърът ви е в мрежа.


Това са трите в случая, в които не бива да изключвате компютъра си. Ако той не попада в нито една от тези категории, то решението дали да го изключвате или не зависи само от вас. И все пак имаме за вас няколко съвета, които биха ви били полезни.
Ако родителите ви разрешават да ползвате компютъра например само по два или три часа на ден то би било добре да го изключвате. Освен, че няма да бръмчи напразно и да създава допълнителен шум в стаята, така ще спестите и електричество. Само си представете: типичен домашен компютър харчи около 300 вата. Нека кажем, че седите по четири часа на ден на компютъра, а останалите 20 той просто е включен. Ако електричеството при вас струва 10 стотинки за киловат час, а то сигурно е много повече, то 20 часа по 10 стотинки е равно на 60 стотинки на ден. 60 стотинки на ден е около 200 на година. Ако пък не искате напълно да изключвате компютъра можете да използвате т. нар. „хибернация“. Така компютърът няма да хаби толкова ток, но няма и да е напълно изключен и когато го пуснете ще тръгва много по-бързо и ще запомня всяка програма, която сте били пуснали.

Но има и друг вариант, ако използвате компютъра да речем през 1 час по-добре ще бъде да не го изключвате. Няма да бъде никак добре за него да бъде включван и изключван през 1-2 часа, а даже напротив, може по-лесно да се развали. Сега ще обясним защо. Непрекъснатото включване и изключване на компютъра със сигурност ще причини невероятен стрес на всички компоненти на компютъра. Нека вземем за пример процесорът (CPU). Докато седите на компютъра той задължително загрява, защото както сме ви казвали той е сърцето на един компютър и без него той не може да работи изобщо. Процесорът извършва изчисленията, чрез които се направлява цялата работа на компютъра. Затова той задължително и загрява и макар, че на всеки компютър има вентилатор за този процесор, не е никак добре за него да изстива и да се загрява непрекъснато. Точно затова ако ползвате компютъра за един час, после не го ползвате 2 часа и после пак го ползвате, то е по-добре да не го изключвате. Това непрекъснато разширяване и свиване от топлината със сигурност ще има много неблагоприятен ефект върху спойките върху процесора и детайлите му.

Както казахме няма „правилен отговор“ на въпроса дали да изключваме компютъра или да го оставяме включен винаги. Всичко зависи от това, как и за какво използвате вашият компютър. Но ако ползвате тези основни съвети сме сигурни, че вашият компютър ще се чувства добре и ще има дълъг и изпълнен с ползи за вас живот.

Снимка: freeimages.com

Прочетете още:
Нещо интересно за нещата вътре в компютъра
Здравословни норми и съвети при работа с компютъра, които всеки трябва да спазва



Коментари
2 коментара

марияна , 9 г.,

Публикувано на 07.10.2014

Може да го изключите с ,, жим на готово".

Светослав Hacker, ,

Публикувано на 24.01.2015

Здравей,ако сте със настолен копютър си вземете + допълнително охлажане струва не повече от 10 лева. Аз разглобих стария си копютър и от него взех и го сложих на новия така не загрява.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град