интересно

Начало | интересно | Когато нищо не върви – това е законът на Мърфи! Но какво точно е той?

Когато нищо не върви – това е законът на Мърфи! Но какво точно е той?

Аз детето | 2017-07-26

Когато нищо не върви – това е законът на Мърфи! Но какво точно е той?

Случвало ли ви се е да имате един от онези дни? При това още със ставането от леглото да е такъв! За какво говорим ли? Просто си представете: още докато ставате от сладък сън – падане от леглото и имате близка среща с пода. Много по близка, отколкото сте очаквали, защото краката ви са се заплели в завивката. Мислите си, че няма проблеми, случва се и на най-добрите, само дето изненадите на деня тепърва започват. Отивате да си вземете душ и още на път към банята се подхлъзвате на скейтборда си и удряте малкия си пръст в рамката на вратата. Вярно, не е станало нищо страшно, няма нужда от гипс за огромно щастие, ама да се удариш в малкото пръстче всеки знае, че доста боли! За капак на всичко след като най-накрая сте стигнали до банята и тамън сте си насапунисали косата хубаво и топлата вода спира. Успявате някак набързо да изплакнете пяната и докато треперите от студ, разбирате че сте си забравили хавлията в стаята и трябва да минете пътя до нея... гол. Е вярно, че няма никого вкъщи в момента, но пък е доста студено. Може ли сутринта да е по-лоша въобще? Изглежда, че всичко, което може да се обърка тази сутрин, наистина се е объркало.

Ако някога сте имали такъв ден – е, не чак толкова страшен – но поне едно-две неща не са били както трябва, то вие вече много добре сте запознати със закона на Мърфи. Законът на Мърфи е идиом (това е дума, която описва нещо, което се е случило с други думи с преносно значение). Например ние често обичаме да казваме „в кръга на майтапа“, което означава просто шегувам се. Та това първото е идиом! По същия начин законът на Мърфи е идиом, който означава, че ако нещо може да се обърка, то ще се обърка по най-грешния начин. Но дали е така и кой точно е този Мърфи?

Идеята, че ако нещо може да се обърка, то ще се обърка отдавна съществува в човечеството, ама много отдавна. Тя отразява основния песимизъм към живота, който много хора чувстват и чрез него намират утеха, когато нещата просто не вървят и те нищо не могат да направят. Иначе казано: чували сте популярното „правило“, че ако изтървеш филия, намазана с любимото ви сладко, пастет и всичко, което обичате, то тя задължително ще падне с намазаното към пода и освен, че няма да става за ядене, подът ще бъде и за чистене. Това е то законът на Мърфи на практика.

Всъщност законът на Мърфи винаги е съществувал, но под много различни имена като законът на Сад, Финагъл и дори Четвъртият закон за термодинамиката, Четвъртият закон за движение на Нютон. Днес обаче си е известен като законът на Мърфи и това си е! Но кой е този Мърфи, който е превзел така всичко? Някои хора вярват, че никога не е съществувал. Вместо това те твърдят, че Мърфи е име, дадено на развълнуван механик, който се появява в стари карикатури на ВМС на САЩ по време на Втората световна война. Други обаче вярват, че наистина има такъв човек на име Мърфи. Всъщност законът на Мърфи обикновено се приписва на капитан Едуард А. Мърфи, младши Капитан. Той е инженер, служил във военновъздушните сили на Едуардс в Калифорния.

По време на един от тестовете на нов самолет капитан Мърфи открил, че всички 16 сензора за отрицателно ускорение са били инсталирани неправилно. Всеки сензор може да бъде инсталиран само по два начина: правилен и грешен и точно на неговия самолет всички са по втория! Точно така, в този случай, ако нещо е можело да се обърка – то се е объркало. Мърфи казал точно това, когато се оплаквал на колегите си. Те харесали тази фраза и всеки път, когато имало нещо, което не се развивало по план я повтаряли. Така накрая казвали и че това е законът на Мърфи.

Законът на Мърфи остава популярна концепция, защото имаме склонност да се съсредоточаваме върху негативните събития и да търсим причини, когато нещата се развиват зле. Когато нещата се объркат не спираме да се ядосваме и да се питаме защо! Макар че може да е популярно да обвиняваме закона на Мърфи за лошите неща, дали това има някаква научна подкрепа? Може би! Някои учени смятат, че вторият закон за термодинамиката, известен също като закона за ентропията, подкрепя закона на Мърфи. Според закона на ентропията, в нашата вселена, системите естествено са склонни да се развалят по всяко време. Макар че това може да се прилага в течение на времето, вероятно не обяснява защо сте се спънали в скейтборда или защо в най-важния момент топлата вода е спряла!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град