зоокът

Начало | зоокът | Когато сте готови да имате хамстер, първо прочетете тези полезни съвети

Когато сте готови да имате хамстер, първо прочетете тези полезни съвети

Аз детето | 2023-08-22

Когато сте готови да имате хамстер, първо прочетете тези полезни съвети

Хамстерите са малки, сладички, забавни, пухкави, енергични – кой не би искал такъв домашен любимец! Определено много приличат на вас, не мислите ли? Най-вероятно това е една от причините повечето деца да ги обичат и да си мечтаят да имат точно хамстерче за домашен любимец. И ето най-накрая тази ваша мечта е на път да се сбъдне. Убедили сте родителите си, че сте достатъчно отговорни да се грижите за друго живо същество. Дори сте успели да им докажете, че тези грижи ще са постоянни, а не просто за две-три седмици. Да си горд собственик на тази малка пухкава топчица звучи наистина лесно, но като всяко друго животинче и хамстерчето се нуждае от някои специални грижи, за да бъде здраво и щастливо. Затова преди големия ден, преди домът ви да бъде населен от още едно живо същество ви предлагаме да прочетете и запомните най-важните грижи за вашия нов приятел.

Достатъчно голяма клетка

Хамстерите може да са мънички, но това не означава, че нямат нужда от голямо пространство. Те всъщност са доста енергични животинки, които обичат и да се движат. Така че голямата клетка е задължителна за тях. Към нея добавете и къщичка, където могат да спят и да се крият, когато искат да останат сами. Това също е много важно. В зоомагазините има много интересни и красиви модели. И най-важното: не взимайте аквариум. Много хора гледат хамстери в аквариум, но това не трябва да се прави в никакъв случай. Те не се чувстват никак добре в него и няма да са щастливи там.

Хранете го поне два пъти на ден

Предвид факта, че хабят много енергия докато тичат насам и натам, хамстерите имат нужда и от доста храна. Така че е задължително да им слагате храна поне по два пъти на ден. Основното им меню трябва да е просто специална храна за гризачи купена от магазина. Много хора се опитват да си правят смеската сами, но често се оказва, че забравят важни съставки, така че най-добре е да разчитате на професионалистите. Все пак можете спокойно от време на време да добавяте и по малко пресни плодове и зеленчуци към храната. Най-много вашият пухкав приятел ще се радва на банан, праскова, ябълка (но задължително без семките), пъпеш (отново без семки), череша, манго, боровинки, къпини, круша, ягоди, малини, тиква, броколи, моркови, зеле, домат, краставица.

Водата е много важна

Това е ясно, ще си кажете вие, но все пак имаме един съвет и за нея. Не я поставяйте в купичка, защото хамстерчето бързо ще я замърси и няма да иска да пие от нея. Най-добре купете специална поилка и не забравяйте да сменяте водата в нея всеки ден, дори и да не е изпита цялата.

Много играчки за гризкане

Тези животинки обожават да дъвчат нещо... Все пак трябва да поддържат зъбките си здрави, затова просто им изберете няколко играчки от магазина. Не забравяйте и колелото. То въобще не се купува само за да ви весели. Да, наистина е смешно, но хамстерът има нужда от него, за да се поддържа във форма и да е здрав. В дивата природа тези животни изминават много дълги разстояния и затова имат нужда да тичат. Можете дори да купите пластмасова топка за хамстери и да го поставяте понякога в нея, но извън клетката. Тогава вашият любимец ще е най-щастлив и ще тича на воля из апартамента. Само му хвърляйте по едно око, за да не се завре някъде и накрая да се случи нещо такова като в тази забавна история.

Не го къпете

Хамстерите са почти като котките и никак не обичат водата. Затова не го къпете! Природата е измислила идеалните начини по които той сам да се почиства, също като котките. Все пак виждали ли сте някога мръсен хамстер... Единственото до което водата трябва да се докосва е клетката му, при това поне веднъж седмично.

Подходящо място

Запомнете, че клетката на пухкавелкото не бива да е на пряка слънчева светлина, нито на течение. Хамстерите са чувствителни на тези две неща и ще се разболеят бързо.

Снимки: pixabay.com



Коментари
1 коментар

Наталия Тодорова, 9 г.,

Публикувано на 01.06.2018

суууууупер направихте го йеееееееееи

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град