фокуси

Начало | фокуси | Когато всичко е равно на пет...

Когато всичко е равно на пет...

Аз детето | 2018-05-08

Когато всичко е равно на пет...

Как мина последното ви контролно по математика? Надяваме се по-добре от нашето, в което всяка задача беше равна на пет! Наистина имахме 10 задачи и колкото и пъти да смятахме, дори и на пръсти за по-сигурно, се получаваше пет. Решихме, че учителката ни нарочно е направила това, за да ни извърти номер. Наистина добър номер извъртя, когато се оказа, че нито една задача няма за верен отговор цифрата 5. „Как изобщо си получил това?“ – чудеше се горката женица в опит да ни обясни задачите отново. Тогава ние пък решихме да се измъкнем доста ловко, като ѝ казахме, че най-вероятно е заради магическите ни сили свързани с числата. Без да искаме сме ги активирали. Нашата учителка разбира се е много умна и поиска да го докажем... Тогава ние го доказахме... почти... След известно мислене тя разкри малкия ни фокус и въпреки че тотално се бяхме провалили на контролното, много ѝ хареса.

Сега сигурно нямате търпение да го кажем и на вас, естествено не за да рискувате да се изложите и вие в часа по математика, защото си знаете всичко. Спокойно обаче можете да го приложите на приятелите си. Докажете им, че в света на магическите числа всичко е равно на пет. Как? С няколко лесни стъпки.

Първо помолете приятеля си да си измисли каквото и да е число. Може да е 15, а може и 15 милиона, стига да може да сметне няколко неща с числото след това. Разбира се, не бива да ви го казва. След това му кажете, че с вашите магически сили сте направили така че всичко да е равно на пет. След това кажете на приятеля си да събере с намисленото число същото число. После към резултата да прибави 10. Него пък да раздели на две и след това от полученото число да извади намисленото...

На колко е равно всичко това... Ами на пет... проверете с калкулатора ако не вярвате. Ето ви и един пример:

Да речем, че числото е 520.

  • 520+520=1040.
  • 1040+10=1050
  • 1050:2=525
  • 525-520=5

Числата са магически, спор няма! Опитайте и ще се уверите сами!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град