сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Кокиче като мартеничка или мартеничка като кокиче – красиво и оригинално

Кокиче като мартеничка или мартеничка като кокиче – красиво и оригинално

Аз детето | 2024-02-28

Кокиче като мартеничка или мартеничка като кокиче – красиво и оригинално

Красиво, изящно и необикновено – ето това са трите думи, които най-точно описват кокичето. То е най-красивото и най-нежно цвете и макар че изглежда като малко и чупливо всъщност е първото, което се появява след студа и снега. Знаете за историята, всеки я знае: малкото бяло цветче е предвестник на пролетта. Щом то се появи изпод земята това означава, че скоро природата ще се събуди отново, ще стане по-топло и по-красиво и ще оставим студа и снега до следващата зима. Тогава защо пък да не свържем мартениците и кокичетата. Те направо си вървят ръка за ръка, нали? И ето защо можете да изработите за най-близките си такива мартенички. Те са много лесни, но пък са очарователни и уникални. Тези мартеници кокичета са прекрасен подарък за най-близките ви хора и ви позволяват да възвестите идването на пролетта по един традиционен и същевременно оригинален начин.

За една мартеничка ще ви трябват:

  • бяла прежда
  • червена прежда
  • ножица
  • зелена метална нишка (или както ги наричахме преди пухкави лулички)

Прави се много лесно:

Изпънете пръстите на едната си ръка и ги допрете плътно един до друг. Докато са така навийте върху тях малко бяла прежда, но нека се получи едно плътно снопче. После, докато все още е навита на пръстите ви, промушете зелената метална нишка през преждата и увийте единия ѝ край около нея. Трябва да го направите така, че след като измъкнете пръстите си бялата прежда да остане със същата форма и на върха на зелената пухкава луличка. С нея е много лесно! След това с червена или друг цвят прежда завържете бялата отгоре малко под луличката. Накрая изрежете половината бяла прежда отдолу. Ето вече прилича на кокиче, нали?

Прегънете долната част на пухкавата метална нишка, така че да получите стебло и две листа. И накрая около тях завържете малко усукана бяла и червена прежда. Готово е! Вижте колко красиво стана, като истинско кокиче!

По идея и снимки на krokotak.com

Още забавни пролетно-мартенски идеи можете да намерите тук!



Коментари
1 коментар

ивет ганкова , 20 г.,

Публикувано на 21.03.2019

ТОВА Е СУПЕР

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град