Лаборатория

Начало | Лаборатория | Космическата клечка

Космическата клечка

Аз детето | 2020-06-02

Космическата клечка

Можете ли да си представите, че една кибритена клечка може да стои като в безтегловност в бутилка вода и по твоя заповед да потъва и изплува? Може би трябва малко да се поупражнявате за този експеримент, но си струва. Той е космическо интересен.

Ще ви трябват:
празно стъклено шише
вода
кибритена клечка

Експериментирайте:
Напълнете до ръба на стъкленото шише студена вода от чешмата. Ако не го препълните наистина до преливане, експериментът ще се провали. След като сте изпълнили това вземете кибритената клечка и махнете главичката ѝ. Кибритената клечка ще бъде вашият "космонавт-водолаз". Ако използвате бяло шише, ще можете да видите зад нея червена следа. Пуснете водолаза в шишето. Той плува най-отгоре, в самия отвор. Сега следва тази част от опита, която вероятно ще трябва да упражните. Запушете плътно отвора на шишето с палец или дланта си. Задръжте така. Поупражнявайте се малко, опитайте с по-лек натиск или като редувате силен и слаб натиск и вижте какво става.
След като плътно сте запушили отвора и натиснете силно, клечката потъва. С малко по-малък натиск можете да я накарате да се издигне до средата на бутилката. Ако поискате след това може отново да изплува на повърхността, просто като махнете ръката си от отвора.

Защо се получава така?
Шишето е пълно догоре с вода, а тя не може да се свива. Когато затиснете отвора, въздухът в нишките на дървената клечка се свива. Натискът, който оказвате на водата, се предава на кибритената клечка, тоест на водата и тя започва да потъва. Отслабите ли натиска, въздухът в клечката отново се разширява и тя изплува нагоре. Опитът обаче не може да стане с пластмасово шише, защото то се издува.  

Опитайте още:
Торнадо в бутилка
Духът от бутилката
Да си направим истински океан



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град