Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Костите и мускулите на човека

Костите и мускулите на човека

Шели, 9 г., Русе | 2006-10-11

Както може би знаете, костите на хората и животните са много крехки. Те се нуждаят от храни, съдържащи калций и минерали, защото от тези вещества зависи тяхната здравина и растеж. Може би учителите ви са ви напомняли да седите правилно на чина, защото стават изкривявания. Причината е, че детските кости са още меки и неукрепнали и зарастват в обичайната поза на човека. Тя трябва да е изправена и не много огъната, за да може костите да израстват добре. В някои училища децата се връзват с малки коланчета, за да имат правилна стойка. Хората, които седят прекалено наведени, получават увреждане не само на костите, но и на очите, тъй като четенето и писането отблизо кара очите да виждат размазано и така децата стигат до нужда от очила.

В костите има така наречения костен мозък, който контролира несъзнателните движения, например: когато се допрем до нещо горещо отдръпваме ръката си, което дължим на костния мозък. Дебелината на костния мозък в тялото на човека и на животните е колкото човешки пръст. Има го във всяка кост в тялото. Костите на човека наброяват 300.

Мускулите в тялото на човека са много. Те се разпростират в цялото му тяло и наброяват 600. Мускулите са прикачени към костите с по-малки мускулчета, наречени сухожилия. Ако тези сухожилия се скъсат, човек не може да движи частта на тялото, която е засегната. Тогава той става обездвижен.

Ако костите се счупят, те зарастват с помощта на гипс или бинт, но сухожилията не могат да зараснат. За да тренираме мускулите и костите на тялото си, трябва да спортуваме. Ето няколко упражнения за тази цел:

1. За мускулите и костите на краката са нужни кляканията. Клякайте в продължение на 1 минута и това ще ви се отрази добре, но и уморително, така че починете след това.

2. За мускулите и костите на ръцете на помощ идват замахванията. Опънете ръцете напред и после бързо ги разперете назад. Повторете това около 20 пъти и после си починете.

3. За мускулите на врата са нужни бавни завъртания. Бавно и широко въртете главата по посока на часовниковата стрелка в продължение на половин минута. Починете.

Деца, послушайте съветите ми и пийте повече мляко, за да бъдете здрави и силни! Искрено ви пожелавам да не получавате изкривявания и други заболявания!



Коментари
9 коментара

ивона петрова, 8 г.,

Публикувано на 24.12.2008

този сайт е страхотен има неща за малки деца и за големи малките деца който немогат да четът могат да четът от този сайт аз мисля че 3000души го имат. но най хубавото в този сайт е че има неща за костите и други неща трипе ми имена са ивона веселинова петрова.

Ивет Василева, 9 г.,

Публикувано на 08.02.2009

Много хубави работи сте писали за мусколите на детето.Но аз за жалост не обичам мляко.Пишете и други забавни неща за децата.Благодаря.

Ивет Василева, 9 г.,

Публикувано на 08.02.2009

Забавни работи пишете. Може ли да пишете още други работи? Много поздрави на всички вас.

Ивет Василева, 9 г.,

Публикувано на 12.02.2009

Моля ви да сложите и други снимки. За семейството.

П.Ив.Ст , 27 г.,

Публикувано на 26.04.2009

Не знам кой поддържа сайта, но е престъпление толкова неграмотни хора да се допускат да пишат тук. Не критикувам съдържанието, а правописа и пунктуацията на текста. Той е четен и от деца, които в момента се учат на грамотност, а този материал не епример за такава.

От редакцията , ,

Публикувано на 27.04.2009

П.Ив., благодарим ви за коментара. Пооправихме правописа на 9-годишното дете, автор на тази статия.

Ивона Петрова, 8 г.,

Публикувано на 11.06.2009

мразя този саит. моля напишете го искам да го знаят всички . в първото пимо излъгах.

Таня Костадинова, 11 г.,

Публикувано на 11.11.2012

Много хубава статия!

Таня Костадинова, 11 г.,

Публикувано на 11.11.2012

Вместо тези упражнения,аз всяка сутрин правя гимнастика.Тя включва към 10 упражнения по 5 пъти и не е изморителна.Започва от главата,раменете,лактите,китките,кръста,коленете и глезените

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град