Космос

Начало | Космос | Кой е по-бърз – астероидът, кометата или метеорът?

Кой е по-бърз – астероидът, кометата или метеорът?

Аз детето | 2017-12-14

Кой е по-бърз – астероидът, кометата или метеорът?

Седнете удобно и се пригответе, защото сега ще се движим много, ама много бързо. Мислите си, че колите от „Формула 1“ са бързи. Не са в сравнение с тях. Нито влаковете стрели, нито свръхзвуковите самолети, единствено светлината може да си съперничи с тях. За кое говорим ли? За най-известните космически тела естествено. Кое мислите е по-бързо: кометата, астероидът или метеорът? Оказва се, че този въпрос не вълнува само нас, но и още много други хора по света, при това не от вчера или днес. Никак не е трудно да измериш скоростта на най-бързата кола във „Формула 1“, но да обясниш с каква скорост се движат тези космически тела е доста сложно. За наша и ваша радост имаме толкова умни хора на планетата посветили живота си на тези въпроси и имаме и конкретен отговор. Така че сега е време да разберем кой първи би прелетял през финиша.

Астероидите

Започваме с астероидите. Знаете ли какво точно е това? Астероидът е твърдо тяло и точно като планетите се движи около Слънцето по своя собствена орбита. Астероидите се различават най-вече от планетите по размера – много по-малки са от тях. Само някакви си десетки километри. Нищо работа! За повечето астероиди се смята, че са останки от протопланетарния диск преди 4,5 милиарда години, от който са формирани планетите, но не са погълнати от тях или изхвърлени извън Слънчевата система. Някои астероиди имат собствени спътници. Почти всички астероиди се намират в астероидния пояс, на елиптични орбити между тези на Марс и Юпитер.

Днес знаем за съществуването на около 20 хиляди астероида, като половината от тях са дори регистрирани и си имат имена. Най-често те се състоят от цифри, но по-големите от тях са наречени и с имена като Силвия, Ида, дактил, Ерос. Тези космически тела се движат със скорост около 20 км/с и се унищожават помежду си по време на сблъсък.

Кометите

Следващите на стартовата линия са кометите. Те приличат на астероиди, но за разлика от тях са съставени предимно от лед, прах и скални частици. Точно поради тази причина често биват наричани и „топки от мръсен сняг“. Когато дадена комета се приближи достатъчно към Слънцето, нейните външни слоеве започват да се изпаряват под въздействието на неговото лъчение. Потоците от газ и прах формират гигантска по размери атмосфера около ядрото на кометата наречена кома. Ядрото на кометата рядко е по-голямо от 50 км, но кометата може да бъде с размери сравними с тези на Слънцето. Комата и опашката могат да бъдат наблюдавани от Земята, когато кометата се приближи към Слънцето и ги освети. Сега сигурно сте чували за прочутата Халеева комета. Е, колкото и да е известна тя не е по-бърза от астероид, защото Също се движи със средна скорост от 20 км/с.

Метеорите

Последни в днешното състезание са метеорите, дали пък те няма да ни изненадат... това са главно каменни или железни тела, които падат върху земята от междупланетното пространство. Те са остатъци от метеори, които не са успели да изгорят напълно при преминаването си през земната атмосфера. Когато са в Космоса се наричат метеори, а тези, които са паднали на Земята се наричат метеорити. При падане на такова тяло се наблюдава интензивно светещ движещ се обект с видимо по-големи размери – това явление в астрономията се нарича болид. Интересен е фактът, че понякога нощем болидът може да освети местности с километри наоколо. Всъщност те могат да правят това с чиста съвест, защото именно метеорите са победителите в нашето състезание. Тяхната скорост варира между 30 км/с и 70 км/с! При това метеори могат да се наблюдават всяка нощ, като средната честота е около 10 метеора на час. В определени периоди от годината обаче тази честота е много по-висока и тогава се наблюдава явлението метеорен поток. Впечатляващо!

Снимки: Pixabay, колаж: Az-deteto.bg



Коментари
1 коментар

Никол Колева, 19 г.,

Публикувано на 29.12.2021

Моля помогнете ми, по какво се различават кометите и метеорите?

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град