Космос

Начало | Космос | Кой е създал телескопа?

Кой е създал телескопа?

Аз детето | 2019-01-22

Кой е създал телескопа?

Някога случвало ли ви се е в някоя ясна лятна вечер ей така изведнъж да ви се прииска да излезете навън и да погледате звездите? Те са толкова красиви, интересни и невероятни в нощното небе! Всеки път щом погледнем звездите се чудим колко ли далече от нас са те и дали някъде сред тях има някого на някоя планета, който прилича на нас! Подобни размисли винаги са били любими на много хора по света откакто сме се появили на планетата Земя. При това допреди няколкостотин години дори и без научни инструменти за изучаване на звездите, всички хора са гледали към небето и са оставяли въображението си да ги отведе до краищата на галактиката.

Днес обаче ние имаме всякакви съвременни научни технологии, за да видим най-отдалечените места на галактиките, които не можем да си представим. От прости телескопи до космически телескопи, които летят през нашата слънчева система, изпращайки образи на Земята, съвременните учени знаят повече за звездите от всякога. И въпреки че звездите са ни привличали от началото на света, ние сме в състояние да ги изучаваме и виждаме по-добре едва през последните 400 години. При това първите телескопи дори не са били вдъхновени от желанието да се изучават небесата, а са дошли от опити за подобряване на зрението на хората в ежедневието.

Не знаем със сигурност кой е първият човек, който е забелязал, че парчета от изпъкнало прозрачно стъкло могат да увеличат предметите. Още в края на 13-ти век италианските стъклари произвеждали лупи и лещи, за да помогнат на хората с проблеми със зрението. Тези ранни лещи са градивните елементи на това, което ще стане първият телескоп. Ръчно изработени от производителите на стъкло, а не от учени, предназначението на най-рано произведените лещи за увеличение е било да коригират проблеми със зрението, които се развивали с възрастта. Тези ранни лещи са градивните елементи на това, което ще стане първият телескоп. Въпреки че всички основни части – вдлъбнати и изпъкнали огледала и обективи – са били налични още през 1450 г., изглежда, че никой не ги е сглобил в първия телескоп до началото на 1600 година.

През 1608 г. производителят на очила Ханс Липерши подава първия патент в Холандия за „инструмент, който да вижда далеч“. Въпреки че той може и да не е бил първият човек, който някога е построил елементарен телескоп, Липерши се смята за изобретател на телескопа, защото той първи е подал заявка за патент. Устройството на Липерши, както и тези на други негови съвременници, като Джейкъб Метиус са могли обаче само да увеличават обекти около три пъти (3X). Необходими са били и усилията на известния италиански учен Галилео Галилей, който построил по-добър телескоп и го използвал, за да изучава звездите.

Галилео научил за новото устройство през 1609 г. и без да го вижда, построил своя версия. Разбирайки възможностите на такова устройство, ученият прекарва значително време в изграждането на различни версии на телескопите, като по този начин ги подобрява. В края на 1609 г. Галилео най-накрая построява телескоп с подобрено увеличение до 20-30Х и става първият учен, който използва устройството за изучаване на небесата. Така ученият популяризира използването на телескопа за научни цели. Неговото въздействие върху науката не може да бъде отречено. Разкривайки по-рано неизвестни феномени в небето, телескопът е основният научен инструмент, който води научната революция от 17-ти век.

Снимка: pixabay.com

Прочетете и още нещо интересно за телескопите:
Кои са най-фантастичните и важни открития на телескопа „Хъбъл“?
Телескоп под микроскоп: как работят телескопите?
Знаете ли колко голям е гигантският Магеланов телескоп?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град