любопитно

Начало | любопитно | Красиви морски стъкълца, откъде ли сте дошли...

Красиви морски стъкълца, откъде ли сте дошли...

Аз детето | 2018-08-22

Красиви морски стъкълца, откъде ли сте дошли...

От витражи до бижута, стъклото се използва за създаване на произведения на изкуството в продължение на хиляди години. Днес ще разгледаме специален тип стъкло, което много хора събират и използват, за да направят бижута и произведения на изкуството. То идва от морето и е наистина невероятно. Със сигурност и вие сте намирали такива красиви стъкълца по плажа! Но питали ли сте се откъде идват и кое им е толкова специалното. Бихте ли повярвали, че морето ги рециклира и ги прави в нещо красиво? Вярно е! Подобни стъкълца се намират навсякъде: по морета и океани, че дори и в големи реки и езера. Тези красиви, гладки парчета стъкло хората наричат по много начини: морски скъпоценни камъни, бижута на плажа, сълзи на русалка и морски бисери.

Истината обаче е, че те идват от нас, когато случайно сме изпуснали стъклена бутилка или нещо подобно в морето и стават такива, каквито ги намираме след това благодарение на вълните, водата и пясъка. Когато парче стъкло попадне във водата и вълните го подмятат насам-натам по пясъка от 5 до 50 години в зависимост от стъклото, всички остри ръбове и ъгли стават гладки. Тези парчета стъкло също така изглеждат по-цветни и красиви, поради начина по който пясъкът драска повърхността им.

Природата прави невероятни неща дори и с отпадъците ни. При това толкова красиви, че много хора ги колекционират. Други пък са толкова запалени, че дори се опитват да разберат историята на всяко стъкълце. Най-вече откъде идва! Това се познава по цвета. Най-често срещаните цветове на морските бисери са зелено, кафяво, синьо и бяло. Тези цветове обикновено идват от бутилки на популярни напитки. Най-редките цветове са сиви, розови, черни, жълти, тюркоазени, червени и оранжеви. Тези цветове идват от редки предмети, като например стари съдове, бутилки за вино или от корабни лампи.

Днес морските скъпоценни камъни са по-трудни за намиране, отколкото в миналото. Не само, че повече хора ги търсят и събират, но много стъклени предмети са заменени с пластмасови. Въпреки че подобни стъкълца могат да се намерят по целия свят, някои райони са познати като такива с най-много от тези съкровища. Тези райони включват плажовете на североизточната част на Съединените щати, Калифорния, Северозападна Англия, Мексико, Хавай, Пуерто Рико, Австралия и Италия. А пък ако кликнете тук можете да видите уникален плаж – на него няма пясък, а само... стъкълца.

Снимки: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град