сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Красиви зюмбюли от хартия за приятно пролетно настроение

Красиви зюмбюли от хартия за приятно пролетно настроение

Мирела Любенова | 2022-02-21

Красиви зюмбюли от хартия за приятно пролетно настроение

Пролетта най-накрая е тук! Всъщност е тук от известно време, ама ние чак сега я почувствахме, защото успяхме да се насладим на истински свежо зелената тревичка и дърветата цъфнали целите в бяло, сякаш са нарисувани от някой, който много обича бялата боя или пък е в белия си период. А уханията на различни цветчета ни преследват където и да отидем. Просто обичаме това време от годината! Обичаме и цветята – те придават едно такова приятно настроение и те карат да се усмихваш без дори да знаеш защо. Естествено повечето цветя са си много по-красиви навън в тревата, на полянката, а не когато са поставени вкъщи във ваза. И все пак са толкова красиви и затова ги откъсваме и ги носим вкъщи, за да ни радват отново и отново... докато не увехнат. Има обаче и едни такива пролетни цветя, които носят същото прекрасно настроение и могат да си стоят във вазата целогодишно, защото можете да си ги направите сами от хартия. Те са също толкова красиви и приятни за окото. С тях можете да украсите стаята си, класната стая, а защо не да ги подарите и на мама, баба или дори учителката. Можете дори да ги използвате за украса на великденската трапеза или кошницата ви с шарени яйца.

Правят се само за пет минути и изглеждат толкова красиво и истински, че определено си струват усилията!

За да си направите и вие такива красиви пролетни зюмбюли ще ви трябват:

  • различни цветове хартия
  • зелен картон
  • ножица
  • лепило – най-добре ще е сухо, прилича на червилото на мама
  • молив
  • линия

Готови ли сте да творите?

Първо разбира се трябва да направите самото цвете. За целта вземете лист хартия с любимия ви цвят – няма значение дали е синьо, жълто, лилаво, розово или пембено (ако знаете какъв точно цвят е това). След това разрежете този лист на няколко дебели правоъгълника. Ако като нас ползвате стандартен размер А4, то от един лист ще можете да направите три цветя. След това върху така изрязания правоъгълник начертайте линии, които да са на разстояние една от друга около 3-4 сантиметра. Това естествено ще направите с помощта на линията. Взимате линията, слагате я в единия край – премервате три сантиметра и чертаете надолу. След това слагате линията така че да докосва чертата, която сте направили и пак мерите три сантиметра и пак чертаете. Така докато ви свърши листът. След това изрежете листа по тези линии, но не докрай. Оставете малко неизрязано от едната страна, така че листът да си остане като цял. И не се притеснявайте ако не са перфектно изрязани, това няма да се вижда.

С помощта на молива след това навийте всяка изрязана част на малко руло. Прави се лесно! Сложете молива върху изрязаната част, хванете го и просто започвайте да навивате. Трябва да се получи стегнато руло, което след като извадите молива да не се развие. Повтаряте това, докато не навиете цялата хартия.

След това идва ред и на стеблото. Него разбира се, ще направите от зелен картон, за да може цветето да има твърда основа. От картона също изрежете дебел правоъгълник. След това го намажете хубаво с лепило от едната страна и го навийте на фунийка, като естествено лепилото трябва да остане отвътре и съответно хартията да се залепи и да си остане в тази форма.

След това вземете онази цветна лента и също сложете лепило от едната страна. Накрая внимателно я увивайте върху зелената фунийка, като с всяко завъртане отивате по-надолу и по-надолу. Ако през това време някоя част не иска да се залепи, просто слагайте по още малко лепило.

Накрая ако ви е останал зелен картон от него можете да изрежете триъгълничета за листата и също да ги залепите. Оставяте цветето да изсъхне за малко и сте готови!

Повярвайте, прави се по-лесно и бързо, отколкото звучи. А цветята стават красиви колкото истинските!

От хартия можете да си направите още:
Минихеликоптерчета от хартия, които наистина летят
Мраморно изкуство от хартия
Да си направим сладки хартиени змии



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град