Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Красивите сини очи не са точно сини...

Красивите сини очи не са точно сини...

Аз детето | 2018-02-12

Красивите сини очи не са точно сини...

Забелязали ли сте, че синият цвят не е чак толкова популярен в дивата природа. Макар, че е любим на много хора, се среща повече по дрехите и в детските рисунки, отколкото в света. С изключение на няколко птици, няколко цветя и един ултрарядък вид син омар, синьото е рядко срещано в природата. Дори и при хората! Знаехте ли, че само осем процента от населението на света е със сини очи. При това и те не са точно сини! За повечето хора цветът на очите е просто подробност, но когато става въпрос за хората със сини очи, науката има какво да каже по въпроса и то е доста по-интересно, отколкото предполагате.

Ирисът, цветната част на окото, се състои от два слоя клетки: стромата на върха и епитела под нея. При хората с кафяви очи в стромата има високи нива на меланин, докато при хората със сини очи, стромата е прозрачен слой и съдържа нулев пигмент поради генетична мутация. Това на практика означава, че в действителност сините очи нямат никакъв цвят. Те получават цвета си не от пигмента (както е при хората с кафяви очи), а от видимата бяла светлина. Синият цвят се разпръсква повече от другите цветове, защото пътува на по-къси вълни, което прави синьото по-видимо. Всичко това е и причината сините очи да изглеждат по-светли или тъмни в определени моменти – техният цвят зависи от количеството светлина в дадения момент.

Преди изследователите смятаха, че цветът на очите се определя от един-единствен ген и следва прост наследствен модел, при който кафявите очи са доминантни над сините очи. При този модел, се е смятало, че когато и двамата родители имат сини очи не могат да имат дете с кафяви очи. Но по-късни изследвания показват, че този модел е твърде опростен. Въпреки че е необичайно, родители със сини очи могат да имат деца с кафяви очи. Наследяването на цвета на очите е по-сложно, отколкото се е предполагало, защото участват множество гени. Цветът на очите на детето често може да бъде предсказан от цветовете на очите на неговите или нейните родители и други роднини.

Още по-любопитно е, че някога всички хора са имали кафяви очи, преди сините очи да навлязат в човешкия генофонд. Генетичните изследвания показват, че сините очи са се появили преди между 6 хиляди и 10 хиляди години. Смята се, че всички хора със сини очи имат един общ прародител.

Снимка: pixabay.com

Прочетете още:
Няколко интересни факта за цвета на очите



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град