зоокът

Начало | зоокът | Лека нощ светулки, където и да сте!

Лека нощ светулки, където и да сте!

Мирела Любенова | 2017-09-04

Лека нощ светулки, където и да сте!

Обичате ли топлите летни вечери? Ние със сигурност и доста ще ни липсват през идващите месеци! Няма нищо по-хубаво от това да седиш на плажа особено при залез, да гледаш морето и как луната изгрява над него. В планината положението е почти същото – красивите дървета и свежата зелена трева. Дори пред блока или в градината на къщата е прекрасно, защото знаеш, че имаш всичкото време на света и то е само твое и само за забавления. Ако пък някъде около теб видиш дори една светулка, положението става наистина приказно. Светулките са толкова приятни за наблюдение привечер, когато излизат навън и меката им и приятна летяща светлина мърда около теб. Приличат на истински сладки китайски фенери, които летят около теб и правят дори от най-обикновената обстановка приказка. Чудили ли сте се обаче къде отиват светулките, когато слънцето огрее земята. Спят ли, или пък се крият в най-тъмните пещери и служат като нощни лампички на прилепите? Дали не си копаят дупки под земята, за да чакат нощта да се върне? А може би се къпят на слънчевата светлина, за да заредят светлините си?

Веднага ви казваме, че светулките не живеят под земята и определено не могат да достигнат слънцето. Но тогава, ще попитате вие, защо не ги виждаме през деня? Къде отиват? Истината е, че никой не знае защо. Тези малки животинки все още са мистерия в много отношения за учените. Например знаехте ли, че те са бръмбари. Много хора ги смятат за мухи, но те са си вид бръмбари. Да не говорим, че има над 2 хиляди различни вида от тях, които могат да бъдат намерени по целия свят. Някой от тези видове всъщност не светят, макар че пак си се наричат светулки. При светещите светулки светлината е резултат от взаимодействието на две различни химични вещества – луциферин, който произвежда светлината, и луцифераза – ензим, който катализира реакцията. Обикновено процесът изисква наличието на други вещества, като кислород или аденозинтрифосфат. Този процес е известен като биолуминесценция. В действителност животинките светят, за да привличат евентуалните си партньори.

Тъй като светулките са нощни насекоми, те прекарват повечето от светлата част на денонощието скрити сред високата трева. Така че ако искате да видите как изглеждат през деня, ще трябва да прекарате много време на някоя поляна, пълзейки на ръце и колене и то много внимателно, защото те могат да ви чуят и да отлетят. Друга причина, поради която може да не забележите светулките през деня, е, че може просто да не са там! Светулките имат много кратки жизнени цикли. Възрастните светулки живеят толкова, че да снесат яйца и това е. Ларвите на светещите животинки обикновено живеят около една година (от един период на чифтосване до следващия), преди да станат възрастни и да снесат следващото поколение.

Така че, макар да не виждате светулките, след като слънцето изгрее те все още са си там, сред високата трева, пазят яйцата си и ви наблюдават чакайки да стане вечер, за да ви покажат колко красиви могат да бъдат!

Снимки: pexels.com

Прочетете още нещо интересно:
Защо насекомите жужат?
Насекомите и светлината – тяхната интересна история
Къде спят буболечките?
Удивителни факти за удивителните водни кончета



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град