интересно

Начало | интересно | Лятото на Персеидите

Лятото на Персеидите

Аз детето | 2017-08-09

Лятото на Персеидите

През месеците август и септември космосът ни е подготвил истински звездни спектакли. Какво можете да видите, прочетете и не забравяйте да си отбележите датите в календара!

Събитие на месеца

На 12 август е максимумът на обилния метеорен поток Персеиди, породен от кометата Суифт-Тътл. При благоприятни условия около тази дата могат да се наблюдават до 100 метеора в час. Съзвездието Персей се вижда към североизток през втората половина на нощта, а преди разсъмване е високо към изток, почти в зенита. Срещите с Персеидите продължават до 24 август.

Ярките звезди и планети

Вечер: Към изток изгряват големите съзвездия Андромеда и Пегас. Яркият Алтаир от Орел е към югоизток. Другите две звезди от „летния триъгълник“ – Вега от Лира и Денеб от Лебед – са високо към изток. Главата на Дракона и Херкулес са почти в зенита. Към запад е съзвездието Воловар с най-ярката звезда на северното небе – Арктур. Между Херкулес и Воловар е красивата, но трудно забележима Северна корона. Преди изгрев Слънце Андромеда и Пегас са високо към юг-югоизток. Към североизток е ярката Капела на Коларя. Околополюсните съзвездия Цефей и Касиопея са високо към север, Лебедът и Лира залязват към северозапад. Меркурий не е удобен за наблюдение, долното съединение е на 26 август. Венера е Зорница. В началото изгрява около 3 часа преди Слънцето, но периодът на видимост постепенно намалява. Марс не е удобен за наблюдение. Видим е след средата на август ниско към изток преди изгрев. На 15 август преминава от Рак в следващото зодиакално съзвездие – Лъв. Юпитер остава в съзвездието Девица. В началото на периода е видим ниско към запад до към 23 ч. Залезът обаче настъпва все по-рано и в началото на септември гигантът на Слънчевата система е над хоризонта само около час след залеза на Слънцето. Сатурн остава в тринадесетото зодиакално съзвездие – Змиеносец. След залез Слънце е ниско към юг. В началото на периода е над хоризонта докъм 2 ч, а в края – до полунощ.

Пълно слънчево затъмнение

На 21 август Слънцето, Луната и Земята са наредени „в линия“. Началото на пълното затъмнение е в 19,50 ч, максимумът – в 21,25 ч, а краят – в 23,02 ч. Ивицата на тоталитета пресича Тихия океан, Северна Америка и Атлантическия океан. Освен от споменатите океани като частично затъмнението ще може да се наблюдава от Северна и Южна Америка, източните райони на Русия и най-западната част на Европа.

Съединения на планетите с Луната

На 19 август близо до Луната е Венера, на 21-и – Марс и на 22-и – Меркурий. Съединението с Юпитер е на 25 август, а със Сатурн – на 30-и.

Метеорните потоци
През периода Земята пресича орбитите и на няколко по-слаби метеорни роя. На 17 август е максимумът на Капа-Сигнидите с радиант в Лебед (около 3 метеора в час). По-обилни са Алфа Ауригидите с радиант в съзвездието Колар (в края на август и началото на септември, към североизток през втората половина на нощта). Техният максимум (шест метеора в час) е на 31 август.

По информация на: spisanie8.bg



Коментари
1 коментар

Симона Тодорова, 13 г.,

Публикувано на 10.08.2017

Благодаря за интересната информация! С нетърпение ще гледам слънчевото затъмнение и метеорният поток! Благодаря ви за пленителната статия!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град