Vip интервю

Начало | Vip интервю | Любов Коева: „Децата възприемат попълването на читателския дневник и като игра

Любов Коева: „Децата възприемат попълването на читателския дневник и като игра

Аз детето | 2014-09-17

Любов Коева: „Децата възприемат попълването на читателския дневник и като игра

На вашето внимание предлагаме едно специално и много интересно интервю с библиотекарката Любов Коева от училище СОУ „Христо Ботев“. Това русенско училище спечели титлата „най-четящо училище“ в кампанията ни „Забавното лятно четене“ за 2014 година. Г-жа Коева ще ви разкаже много интересни неща за училището и защо е полезно да се четат книги.

Как приемат учениците кампанията? Как я разпространихте сред повече ученици?
Още от самото начало на кампанията децата проявиха интерес. Бяха приятно изненадани, че могат да участват чрез онлайн регистрация и така да попълват книги. Това много ги забавлява и те приемат дневника като една игра, особено по-малките деца. Бързо се получи едно вътрешно състезание между децата, те започнаха да се конкурират кой е прочел повече книжки.
Наши партньори са детски отдел на Регионална библиотека „Любен Каравелов“, те също участваха активно в популяризирането на кампанията. И много съжаляват, че не спечелиха наградата за най-четящ град. Смятам, че тази форма на съвременна комуникация е много полезна за децата и по този начин те съчетават полезното с приятното.

По какъв начин стимулирате детското четене във вашето училище? Ще ни разкажете ли за някоя сполучлива, според вас, практика?
Заедно с учителите организираме състезания за най-четящ клас, най-четящо дете. Участваме в „Маратона на четенето“ и като цяло при нас библиотеката се приема като едно любимо място за децата. Там имат възможност, освен да четат, и да поиграят, да потичат, и смятам, че им създаваме много добри условия, за да могат да имат този така важен интерес към книгата.

А какви са любимите книги на децата днес? Забелязвате ли определена тенденция?
Сред любимите им книги са „Пипи Дългото чорапче“, „Матилда“, „Емил от Льонеберя“, „Приключенията на Пинокио“. Но много от тях търсят и книги, свързани с магии, с по-страшни сюжети и интересното е, че искат да намерят нова книга. Не се задоволяват само с това, което намират в библиотеката, а искат нови заглавия.

Какво мислите за задължителните списъци с книги и литературата, която се изучава в училище? Не е ли редно да се осъвремени с нови, по-съвременни автори, които са по-близки до децата?
Задължително е да се помисли наистина, от страна на Министерство на образованието, да се вкарат и нови автори, нова литература, защото освен класиката, която децата много трудно възприемат, тъй като те живеят в друг свят, е нормално да изучават и съвременни автори.

Едно пожелание към читателите на Az-deteto.bg?
Пожелавам все повече и повече деца да се включат в кампанията на „Аз детето“ и да достигне в един момент наистина максимума, тъй като е много интересна като формат.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град