зоокът

Начало | зоокът | Малко мече и майка му се разхождат из Витоша

Малко мече и майка му се разхождат из Витоша

Аз детето | 2018-12-11

Малко мече и майка му се разхождат из Витоша

Витоша е любимата планина на столичани, както и на гостите на града. През лятото е топло и приятно да се разходиш, през пролетта всичко цъфти и ухае – приказно, през есента е красиво, а през зимата е забавно и снежно. Витоша е любима на всички, защото през всеки сезон е красива и интересна. Но знаете ли, че освен да се срещнете с приятни хора на Витоша можете да видите и мечки! Или пък малки меченца. Поне за едно меченце сме сигурни. Майка и малкото ѝ вече една седмица се разхождат из Витоша. Това било установено от фотокапани, които заснели двете животинки в границите на Природен парк „Витоша“. На 4 и 6 декември устройствата заснели две мечки – майка с малко, която обикаля в търсене на храна и учи малкото си как да се оправя само в планината. Колко сладурско!

Наистина е сладурско, защото сега ако си мислите, че там ще е твърде опасно за разходки и мечката и малкото ще ви се нахвърлят изведнъж, грешите. Подобни кафяви мечки са защитен вид, освен това са доста кротки, твърдят от Държавно ловно стопанство „Витошко-Студена“. Вярно, че майката мечка би защитила малкото си на всяка цена, но ако не ги безпокоите – те също няма да ви тормозят. Кафявата мечка, която се среща в България, е защитен вид, включен в Червената книга. Макар и едро, тя е едно от най-плахите диви животни и избягва срещите си с човека. Обикновено мечката усеща човешкото присъствие отдалеч и се оттегля спокойно.

Все пак експертите съветват ако случайно се натъкнете на подобно животно в планината да не бягате с викове, да не се приближавате прекалено или да не го снимате от много близо или със светкавица. Просто се отдалечете спокойно и внимателно от него! Това е всичко!

Снимка: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град