новини детски

Начало | новини детски | „Мартеници от гайтан“ – това е конкурсът на етнографски музей на открито „Етър-Габрово“ в който всяко дете може да участва

„Мартеници от гайтан“ – това е конкурсът на етнографски музей на открито „Етър-Габрово“ в който всяко дете може да участва

Аз детето | 2020-02-09

„Мартеници от гайтан“ – това е конкурсът на етнографски музей на открито „Етър-Габрово“ в който всяко дете може да участва

Продължава Националният детски конкурс „Мартеници от гайтан”, който организира за поредна година Етнографски музей на открито „Етър“ – Габрово. В него и този път могат да се включат младежи и малчугани до 18-годишна възраст от цялата страна. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от културната институция. Състезанието има за цел да обогати знанията на младите хора за първомартенската обредност и да ги запознае с приложението на гайтана в миналото и съвременността. В конкурса може да се участва както индивидуално, така и групово. Мартениците трябва да бъдат изработени от гайтан или той да бъде комбиниран с други материали.

„Гайтанът е плетен вълнен шнур, използван за украса на облеклото. Широкото му приложение през XIX век води до механизация на процеса на плетене, чрез въвеждане в употреба на гайтанджийските чаркове. Такива чаркове, както и целия процес на изплитане на гайтан, днес могат да се видят в действащата Гайтанджийска одая в Етъра. Съвременните възможности за употреба на гайтана са разнообразни. Той намира приложение при декорацията на дрехи, пана, бижута, мартеници“, припомнят от музея.

Участниците в конкурса „Мартеници от гайтан“ трябва да изпратят изработените изделия, придружени с информация за имената, възрастта, класа, учебното заведение, клуба или читалището, адреса, телефонния номер и електронната поща. Адресът за получаване на мартениците от гайтан е: град Габрово, пощенски код 5309, ул „Ген. Дерожински“ №144, Регионален етнографски музей на открито „Етър“, за конкурс „Мартеници от гайтан“.

Гайтан може да бъде закупен от Дюкяна в Етъра или поръчан на телефон 066/801 840. Предлагат се гранчета бял гайтан с дължина до 14 метра, червен, син, зелен, жълт, кафяв и черен гайтан с дължина до 13 метра. Според регламента, всички традиционни украшения остават във фонда на музея, а най-красивите ще бъдат подредени в изложба. По време на конкурса, по предварителна заявка, в Център „Българка“ се организират творчески работилници за изработване на мартеници от гайтан с материали, предоставени от музея.

Крайният срок за участие е 20 февруари. Ще се оценяват оригиналност на мартеницата, сложност на орнаментиката, прецизна работа с гайтана. Наградите се връчват в две категории – индивидуална и групова, от първо до трето място. Победителите получават отличителни и предметни награди. Допълнително могат да бъдат учредени специални и поощрителни награди.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град