покани

Начало | покани | Маската на Тутанкамон и експонати от злато и скъпоценни камъни ви очакват на интересна изложба в София

Маската на Тутанкамон и експонати от злато и скъпоценни камъни ви очакват на интересна изложба в София

Аз детето | 2021-02-16

Маската на Тутанкамон и експонати от злато и скъпоценни камъни ви очакват на интересна изложба в София

Уникална изложба с изящни експонати от злато и скъпоценни камъни днес се открива в София. Експозицията е за величието, любовта и живота на Тутанкамон, египетски фараон от Осемнадесетата фараонска династия. Изложбата е първата сертифицирана от Министерството на антиките на Египет, пишат от stolica.bg Изложбата е в The Mall на Цариградско шосе в столицата. Организатор е българско египетско дружество и в продължение на седмица се подрежда залата с експонати реплики от гробницата на Тутанкамон. Експозицията ще бъде в София до 25 май т. г., но има опция да се удължи и с месец.

„Преди 2 години направихме изложба в Бургас и беше посрещната от посетителите много положително и с голямо любопитство. Тогава я посетиха над 60 000 души за 2 месеца. За съжаление една част от екипа на изложбата, от Египет, не успяха да пристигнат заради мерките срещу разпространението на COVID-19.“, разказа пред Столица.bg Атанас Атанасов от организаторите. В София се представят над 100 експоната от гробницата на Тутанкамон. Най-впечатляваща е маската на фараона, изработена от над 10 кг злато и скъпоценни камъни. Синият цвят – лазурит, е от Афганистан, червените скъпоценни камъни са от Индия, а очите – черен обсидиан от територията на днешна Турция.

Входът за изложбата е 16 лв. за възрастни, 12 лв. за ученици и пенсионери, 10 лв. за групи, а децата до 7 години влизат безплатно.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град