новини детски

Начало | новини детски | Маски, костюми и над 7 500 кукери и специална детска програма на „Сурва“ 2019 в Перник

Маски, костюми и над 7 500 кукери и специална детска програма на „Сурва“ 2019 в Перник

Аз детето | 2019-01-25

Маски, костюми и над 7 500 кукери и специална детска програма на „Сурва“ 2019 в Перник

Над 7500 участници ще дефилират на 28-ия международен фестивал „Сурва“ в Перник, който се открива днес, 25 януари, предаде БГНЕС. Участниците ще бъдат не само от родината, но и от още девет държави, като чуждестранните гости ще участват в извънсъстезателните прояви и шествия, а българските претенденти за златната, сребърната и бронзовата маска на тазгодишното издание са разпределени в четири категории с две възрастови групи като сурвакари и кукери. Броят на участниците във фестивала е рекорден от началото на провеждането на феста, обяви преди дни кметът на града Вяра Церовска. Хиляди се очаква да са и зрителите на маскарадните шествия в събота и неделя, преди авторитетно жури да определи най-атрактивните маски с помощта на публиката.

Купонът ще започне днес със забавления за деца. Общинският младежки дом ще е домакин на работилница за маски и през трите дни на феста. В следобеда ще се състои младежко маскарадно дефиле и факелно шествие преди да се даде официален старт на 28-ото издание на „Сурва“, предвижда програмата на фестивала. Чуждестранните участници ще се включат със свое представление в откриващото шоу.

Състезателни маскарадни шествия ще има през целия ден в събота и неделя. Те ще са съпътствани от творчески ателиета за марионетки и колажи, кулинарно шоу, фолклорна програма с множество интересни елементи свързани с българската маскарадна традиция. Кметът на града обясни пред журналисти, че програмата на „Сурва“ има и много допълнителни мероприятия, които да позволят на всеки от гостите в Перник да бъде част от атмосферата на фестивала. По думите ѝ, неслучайно фестивалът е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. „Защото всичко, което се случва в Перник е истинско – и участниците, и ритуалите, и гозбите, и хората, и настроението на перничани“, каза Церовска. Според нея това, че в маскарадните игри ще се включат и 1300 деца показва, че традицията е жива и ще продължи.

„Сурва“ е може би най-важното събитие в културната програма на община Перник, както и едно от най-важните в страната, тъй като единствено тук може да се наблюдават на едно място столетните маскарадни традиции на българите от всички краища на страната.

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Az-deteto.bg



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град