Лаборатория

Начало | Лаборатория | Микроскопичните чудовища във водата

Микроскопичните чудовища във водата

Аз детето | 2022-02-23

Микроскопичните чудовища във водата

Водата може да бъде дом на много интересни същества и микроорганизми, особено ако е намерена в природата, а не тече от чешмата ни. Водата в езера или в близост до растенията, колкото е невероятно да звучи съдържа цял един свят, в който организмите имат своя живот подобен на нашия. Не вярвате ли? Тогава вземете няколко проби, сложете ги под микроскоп и да видим какво можете да намерите. Можете също така да изучите колко чиста е водата от чешмата в сравнение с водата, в езерото например Експериментирайте и ще видите какъв вид микроскопични създания можете да намерите!

Какво ще ви трябва:
капкомер
микроскоп
малки чашки или шишенца, в които да поставите пробите, за да не се сместват
различни проби от вода (чешмяна вода, езерна вода, мътна вода и т.н.). Близо до растения или в калта са най-добри места за взимане на водни проби, тъй като те обикновено съдържат повече микроорганизми.

Експериментирайте:

  • Настройте микроскопа, за предпочитане на най-високото ниво за виждане.
  • Използвайте капкомера да се вземе малко вода от една от вашите проби и я поставите върху стъклото. Фокусирайте микроскопа. Какво виждате? Ако нищо, то бъдете търпеливи и изчакайте няколко минути. Ако все още не виждате нищо, опитайте с друга водна проба.
  • Сега вече става нали? Виждате ли как съществата се движат? След като известно време наблюдавате живота им можете като истински учени да запишете какво виждате и да сравните различните водни проби. Пък кой знае, можете дори да направите неочаквано научно откритие.


Какво най-често ще видите?
Начинаещите учени трудно различават малките организми, но все пак е добре да знаете, какво най-често можете да видите в пробите вода.
Зелени еуглени – те са нещо средно между растение и животно и имат дълга опашка, която се нарича камшиче и им позволява да се движат.
Протисти – това всъщност е зяло биологично царство, включващо едноклетъчни или колониални организми, чиято клетка притежава ядро. Тук се включват всички едноклетъчни еукариоти, които не са причислени към царството на растенията, гъбите или животните. Често протистите се срещат под формата на колонии, където отделните самостоятелни клетки са свързани в различна степен помежду си. Това са асиметрични микроорганизми с овална, удължена сферична или друга форма. Размерът на отделния организъм е само 0,01 – 0,5 mm. Протистите живеят в почти всички естествени среди, базирани на вода. Много протисти, преди всичко водорасли, са способни да фотосинтезират и са основен компонент на водните екосистеми, а в океаните са основна част от планктона.
Амеби – Амебата е открита за първи път от Огъст Йохан Рьосел фон Розенхоф през 1757 г. Първоначално ученият я нарича микроскопичното животно Протей на гръцкия бог Протей, който можел да променя образа си.  Повечето амеби живеят в океаните и моретата. Някои видове обитават сладките води и почвата.
Водорасли, за които можете по-подробно да прочетете тук.
Може да има дори по-големи "чудовища", като червеи или скариди във вашите водни проби. Всичко зависи от това, от къде сте ги взели.

Успех и приятни наблюдения малки експериментатори!

Снимка: freeimages.com



Коментари
4 коментара

Симона Тодорова, 12 г.,

Публикувано на 01.06.2017

Много е интересно! Пробвах! Благодаря ви за статията!

Нина Кирова, 9 г.,

Публикувано на 09.07.2017

Много е хубаво! Пробвах се!

Бела и конете , ,

Публикувано на 18.03.2022

Във водата има интересни неща!

Деа , 9 г.,

Публикувано на 18.03.2023

Много ми беше интересно, дано да има още интерестни неща които да науча.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град