спорт

Начало | спорт | Моноцикъл – забавен и въобще не е толкова опасен ако се научиш да го караш с правилните стъпки

Моноцикъл – забавен и въобще не е толкова опасен ако се научиш да го караш с правилните стъпки

Аз детето | 2019-08-12

Моноцикъл – забавен и въобще не е толкова опасен ако се научиш да го караш с правилните стъпки

Как ви звучи да карате колело само с една гума и над нея да има седалка? Най-вероятно трудно и дори опасно. „Аз едва преди няколко месеца свалих помощните колела или се отказах от триколката, а вие тук ми говорите да карам нещо, което само акробатите успяват и то след дълги тренировки“. Преди и ние щяхме да мислим точно по този начин, но се оказва, че да караш моноцикъл, без да жонглираш естествено (ето това вече е акробатски номер) далеч не е толкова трудно и опасно стига да знаеш как. И да следваш точните стъпки по които да се научиш. Освен това знаехте ли, че има моноцикли и с дръжка, която приятел или родител да държи и да ви помага докато се учите! Какви точно са стъпките ли? Е сега ще ви разкажем всичко благодарение на нашите приятели от municycle.com

Добре дошли в света, изпълнен със забавление на велосипед с една гума! На път сте да се впуснете в приключение, което ще продължи цял живот. Средното време, необходимо за усвояване на велосипед с една гума е 10-15 часа; това е около час на ден тренировки в продължение на две седмици. И знаете ли, хората дори успяха да ни убедят, че моноцикълът всъщност не е толкова опасен, то прилича на карането и на обикновено колело. Крие същите опасности, затова не забравяйте да носите каска, предпазители за китки, удобни спортни обувки и дълги панталони.

Настилката на която трябва да се учите също е добре да е подходящата, за да ви е по-лесно. Най-доброто пространство би било гладък коридор с перила от всяка страна. Не е лесно да се намери! Така че просто потърсете място, свободно от обекти, които биха могли да ви пречат. Настилката трябва да е гладка и равна, защото всяко камъче може да ви събори ако сте начинаещи. Тенис кортовете или хубавите училищни дворове като цяло са добри. Ако имате късмет при вас да има и парк за скейтбордисти – ще е идеално. Естествено няма да се спускате по рампите, а ще карате около тях.

След като сте избрали настилката запомнете, че моноцикълът също си има предна и задна страна, нищо че не изглежда така. Малката пръчка на седалката на стойката (може и да е болт/гайка или бързо освобождаваща се дръжка) е отзад – проверете дали това е правилно, а слотът в рамката под скобата трябва да е отзад! Педалът с надпис „L“ трябва да е отляво, „R“ отдясно.

Ето и как да започнете:

  • 1. Застанете прави и разкрачете краката си на ширината на раменете. След това поставете седалката между тях и леко седнете на нея. Като разбира се преди това сте проверили колко да е висока седалката ви. Това се определя както на обикновено колело.
  • 2. Завъртете колелото, така че левият педал да е в положение 4:00 часа.
  • 3. Поставете и двете си ръце на ограда или друго удобно място, където да се крепите или помолете приятел да ви държи за ръцете.
  • 4. Стъпете на най-близкия до тялото ви педал. Това е различно от велосипед, където стъпвате на педала напред. При велосипедистите се използват за движение напред. На моноцикъл обаче искате колелото да се върти с 1/4 завъртане назад. Пристъпете към педала и вече трябва да сте на седалката с колелото под вас.
  • 5. Завъртете педалите назад, докато още се държите, а те не бъдат хоризонтално на краката ви. Вече сте готови да продължите напред.
  • 6. Дръжте се за оградата, приятеля ви и леко завъртете педалите напред, но едновременно – това е много важно. Уверете също така, че тялото ви е в изправено положение, но не много стегнато, сякаш сте войник, който козирува.
  • 7. Продължавайте да въртите педалите леко и да се придвижвате напред. След като свикнете с това се опитвайте да държите оградата или приятеля си все по-малко и леко, докато накрая не го използвате само за корекция на баланса, ако го загубите.

Честито! Скоро ще изминете няколко метра без помощ, след това още няколко, след което скоро ще откриете тайната на това как се кара с едно колело.

Съвети: Ето десетте най-добри съвета; запомнете тези и ще карате още по-лесно.

  • 1. „Седнете на седалката“ (не дръжте тежестта си върху краката си).
  • 2. „Когато моноцикълът започне да пада, оставете го и не го хващайте“.
  • 3. „Не гледайте надолу, гледайте напред“.
  • 4. „Ако усетите че губите баланс, наведете се напред, а не назад“, а най-добре е докато свикнете да държите ръцете си разперени настрани. Така балансът се пази отлично.
  • 5. „Насочете раменете в посоката, в която искате да отидете“.
  • 6. „Седнете на седалката“ – да, това е важно и затова го повтаряме.
  • 7. „Карайте бързо, бавното в случая е по-трудно“.
  • 8. „Не се опитвайте да стоите неподвижно“ – това е номер за много опитни.
  • 9. „Не се притеснявайте, по-късно ще се научите да завивате надясно, засега просто завивайте наляво – по-лесно е.“
  • 10. „Седнете на седалката!“ – нали запомнихте!

Успех с карането, ще ви хареса!

Текстът (и снимките) са осигурени със съдействието на municycle.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град