забавна наука

Начало | забавна наука | Може ли водата да произвежда електричество?

Може ли водата да произвежда електричество?

Аз детето | 2019-08-22

Може ли водата да произвежда електричество?

Приемате ли нещата около вас за даденост? Например, помислете за дневния си режим. Когато се събудите и отидете в банята със сигурност светвате лампата? В горещ летен ден се е случвало да отворите хладилника и да си вземете хладна напитка? Включвате телевизора, след като се върнете от училище? Повечето хора не мислят много за тези действия. Почти всички от нас приемат, че винаги, когато натиснем ключа на лампата или копчето на компютъра и винаги ще светват и ще се включват! Това обаче не е толкова просто. Много неща трябва да се случат, за да работят тези устройства. За начало, имате нужда от електричество, което се подава към контактите и превключвателите във вашия дом. Без електричество, лампите, хладилниците и телевизорите биха били безполезни.

Знаете ли откъде идва това електричество? Някои хора получават електричество от въглищни електроцентрали. Други получават електричество от атомни реактори, слънчеви панели. Някои използват вятърни турбини. Някои хора дори получават електричество от вода! Това се нарича хидроелектричество. Водноелектрическата енергия се произвежда от течаща вода. Ако живеете близо до река или язовир, можете да използвате хидроенергия. И така, как по-точно се използва вода, за да произвежда електричество?

Всъщност е доста просто. Хидроелектрическите и въглищните електроцентрали произвеждат електричество по подобен начин. И двете използват една машина, наречена турбина. Те използват източник на енергия, който да завърта витлата на турбината. Тъй като турбината се върти, тя върти и метален вал, свързан с електрически генератор. Генераторът е този, който произвежда електричество. В случая на водноелектрическа централа като източник на енергия за завъртане на турбината се използва течаща вода. Хидроелектрическите централи имат специален коридор за вода. Той е наклонен надолу, за да се създаде поток от падаща вода. Водата, която пада надолу по коридора е специално насочена покрай витлата на турбината. Силата на течащата вода завърта турбината. Турбината, от своя страна, завърта металния вал в електрическия генератор. Ето така се създава електричество от вода!

Много хора искат да използват електричество, произведено от вода, вместо въглища. Това е така, защото е по-добре за околната среда. Когато използваме въглища за производство на електричество, ги изгаряме. Това увеличава парниковите газове, които причиняват изменението на климата. Също така, след като въглищата се изгорят те вече не съществуват и така се хабят много ресурси. От друга страна, водата, използвана в хидроелектроцентралите, продължава да тече и може да се използва отново. Благодарение на естествения воден цикъл, водноелектрическите централи използват възобновяем енергиен източник!

Прочетете и още някои интересни неща за водата:
Водата, която победи гравитацията
Кой да предполага, че водата и олиото могат да са така интересни и красиви
С една свещ и малко вода става невероятен експеримент
Вижте какви чудеса крие сладководната вода
Магията на водата, която може да обръща нещата
Пътешествието на водата
Пет причини, които ще ви накарат да се възхищавате на водата



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град