Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Можете ли да мърдате ушите си?

Можете ли да мърдате ушите си?

Аз детето | 2019-12-13

Можете ли да мърдате ушите си?

Не е ли човешкото ухо очарователно и удивително? Защо? Вие не мислите ли така! А би трябвало, особено като се има предвид, че в такъв малък орган има толкова много части и ни върши наистина много полезна работа. Всъщност знаете ли какво има в ухото ви? Тъпанче? Това всеки го знае, сигурно сте чували и за ушен канал и за мида, но знаехте ли, че в ушите ви също има и много и мънички мускули? И колкото и странно да звучи тези мускули са същите, каквито имат и котешките или кучешките уши. Но това значи ли, че можем да ги мърдаме на всички посоки, за да чуваме всичко, като тях? За съжаление не е толкова лесно и естествено и доста от нас не могат.

Това обаче съвсем не означава, че мускулите там са безполезни, напротив – често ги използваме без дори да се усетим. Проучванията показват, че мускулите на и около човешките уши потрепват в отговор на много неща. Например мускулите точно зад ушите ви вероятно потрепват, когато сте изненадани от шум. В много случаи мускулите на върха на ухото правят същото, когато хората местят очите си отдясно наляво. Но това е съвсем леко потрепване и пак не е достатъчно, че да се забележи. И тогава се питаме какъв е смисълът? За какво са ни тези мускули, след като май не правят нищо?

В далечното ни минало са имали доста работа. Древен предшественик на съвременните хора може би е бил в състояние да движи ушите си в много по-голяма степен. Експертите твърдят, че вероятно първите хора са могли да се ослушват точно както котките. Това им позволявало да определят откъде идва шумът и съответно заплахата от хищник. Знаете, че в онези древни времена хората често са били плячка на опасни животински видове. След години на промени и еволюция обаче това малко по малко е станало излишно и мърдането на ушите ни е станало все по-маловажно. Така и самите мускули и макар те днес още да са в тялото ни, вече не служат за почти нищо, също като мъдреците.

Такива мускули и органи се наричат вестигиални! И понеже често споменаваме и животинските уши, знаете ли, че зайците могат да въртят ушите си на 270 градуса, което им помага да чуват дори и най-малкия звук, а прилепите пък чуват 10 пъти по-добре от всички живи същества. Някои дори могат да променят формата на ушите си, за да чуят нещо по-добре! Разбира се, не всички животни имат по-чувствителни уши от хората. Всъщност някои животни изобщо нямат уши.

Прочетете още интересни факти за ушите си:
Дали боли, когато ти пробиват ушите?
Ушите – удивителният орган на човешкото тяло, който ни позволява да чуем всичко
Как чуваме звука?
За какво ни е тази ушна кал?
Когато силният звук е твърде силен



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град