новини детски

Начало | новини детски | Над 300 деца от Разград разговаряха с писателката Нуша Роянова за пътя до създаването на една книга

Над 300 деца от Разград разговаряха с писателката Нуша Роянова за пътя до създаването на една книга

Аз детето | 2020-02-14

Над 300 деца от Разград разговаряха с писателката Нуша Роянова за пътя до създаването на една книга

Детската писателка и художничка Нуша Роянова гостува на над 300 ученици от първи, втори и трети клас на ОУ „Васил Левски“ в Разград, за да им разкаже как се създава книга. По време на общо петте организирани срещи децата чуха от създателката на обичаната поредица „Джак и Ема“ как една истинска история се облича в думи и картини и стига до рафтовете на книжарниците из цялата страна.

Пет проактивни преподаватели в разградското училище са инициаторите на събитието като част от следните проекти, свързани със създаване на текст и разказване на истории – „Куче в чекмедже“ и „Супертекстописци сме!” (Валентина Георгиева), „Сладкодумци“ (Анжелина Черникова); „Четяща класна стая“ (Нели Минкова); „Изиграй скуката“ (Миглена Козовска) и „3, 2, 1 ... екшън!“ (Невена Петрова).

„Да се докоснат до писател, чието име стои на корицата на книга, която държат в ръцете си, винаги вдъхновява децата. Запалиш ли искрата в тях и още по-важното – дадеш ли им увереност, че могат да сбъднат и най-смелите си мечти, можеш да си спокоен, че си свършил нещо истински полезно”, казва Роянова.

Писателката отговаря цял ден на въпросите на децата, показа им оригиналите на авторските илюстрации от поредицата „Джак и Ема“ и дори разкри, че осмата част се подготвя. Най-често учениците се вълнуваха от въпросите: „Трудно ли се пише?“, „Как да стана писател/художник?“, „Какви емоции мислите, че предизвиквате в читателите?“.

Поредицата „Джак и Ема“ е вдъхновена от реалната житейска история на създателката си. Прототипи на главните герои в нея са членовете на семейството на Нуша Роянова, като приключенията и забавните истории се въртят около боксера Джак, котката Ема, а към тях с времето се добавят и други животни. Поредицата съдържа 7 книги, като последната от тях – „Фатиб и Конди“ – е номинирана за наградата „Бисерче вълшебно“ 2020 в категория „Изследователи“. Произведенията са подходящи за деца между 5 и 10 години и засягат важни и любопитни за децата теми – отговорността към домашните животни, семейните ценности, приятелството и магията на детството.

Нуша Роянова е илюстратор, писател, графичен дизайнер, издател, учител по рисуване, създател на издателство „Дъбови листа“ и инициатор на конкурс за авторски детски приказки. Живее шест години в САЩ, а понастоящем – заедно със семейството си във Варна. Автор е и на картинната книга „Жабчето Жо“, чийто главен герой търси своето основно призвание. Роянова има школа за рисуване, където предава на деца страстта си към изобразителното изкуство.

От години Нуша пътува из страната, за да се среща с малките читатели, гостува на училища, детски градини и различни литературни събития.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град